Naslovnica
Hrvoje Stancic

Dr. sc. Hrvoje Stančić, red. prof.

Predstojnik Katedre za arhivistiku i dokumentalistiku

Konzultacije

 - u zimskom semestru: ponedjeljkom 9.30-11h

E-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Telefon: 01/4092-350

 

Životopis

Rođen je 2. listopada 1970. u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je 1996. godine studijske grupe Informatologija (smjer Opća informatologija) i Engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1996. prihvaćen je kao znanstveni novak na projektu koji se vodi na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu (broj znanstvenika 244003). Magistrirao je 2001. go-dine s temom Upravljanje znanjem i globalna informacijska infrastruktura. Doktorirao je 2006. s temom Teorijski model postojanog očuvanja autentičnosti elektroničkih informacijskih objekata. Od listopada 2011. je u zvanju izvanrednog profesora.

Nastavu izvodi na preddiplomskom, diplomskom i doktorskom studiju informacijskih i komunikacijskih znanosti, na izvanrednom studiju te Stru-čnom usavršavanju iz arhivistike za HRT. Predaje predmete – preddiplomski: Osnove informacijske tehnologije, Osnove digitalne obrade teksta i slike, diplomski: Digitalizacija i migracija dokumenata, Digitalizacija 3D objekata i prostora, Digitalni arhivi, doktorski: Očuvanje autentičnosti digitalnih zapisa, Planiranje procesa digitalnog očuvanja.

Kao gostujući predavač predavao je pet godina na diplomskom studiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu te dvije godine na diplomskom i doktorskom studiju na Fakultetu za administraciju i menadžment informacijskih sistema Univerziteta Sv. Kliment Ohridski u Bitoli. Vodio je izradu 4 disertacije te više od 80 završnih i diplomskih radova. Vodio je izradu studentskog znanstvenog rada Očuvanje digitalnog naslijeđa: smjernice i preporuke koji je u ak. god. 2007./2008. nagrađen Rektorovom nagradom.

Predstojnik je Katedre za arhivistiku i dokumentalistiku od 2008. godine.

Urednik je knjige Trust and Records in an Open Digital Environment, autor je knjige Digitalizacija, koautor Arhivističkog rječnika (englesko-hrvatski, hrvatsko-engleski), knjige Heritage Live. Upravljanje baštinom uz pomoć informacijskih alata, urednik šest zbornika s međunarodnih znanstvenih skupova INFuture, a objavio je, samostalno ili u koautorstvu, više od 80 znanstvenih i stručnih radova.

Kao istraživač sudjelovao je u radu četiriju nacionalnih znanstveno-istraživačkih projekata i jednom međunarodnom TEMPUS projektu. Vodio je, na razini fakulteta, međunarodni projekt HERITAGE Live koji se odvijao u okviru IPA operativnog programa prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska 2007.-2013. Na razini Hrvatske koordinirao je aktivnosti europske koordinacijske inicijative Digital Preservation Europe – DPE. Bio je istraživač i voditelj europskog istraživačkog tima (Director EU Team) na međunarodnom znanstveo-istraživačkom projektu InterPARES Trust – Trust and Digital Records in an Increasingly Networked Society (2013.-2019.) http://interparestrust.org. Istraživač je i član znanstvenog savjeta (Research Committee) na na međunarodnom znanstveo-istraživačkom projektu InterPARES Trust AI (2021.-2026.) https://interparestrustai.org/

Od 2007. do 2017. aktivno uključen u organizaciju odsječke bienalne međunarodne konferencije INFuture – The Future of Information Sceinces, http://infoz.ffzg.hr/INFuture.

Koordinator je radionica koje organizira Odsjek za informacijske znanosti.

U Hrvatskom zavodu za norme Predsjednik je hrvatskog zrcalnog tehničkog odbora za izradu međunarodne norme ISO/TC 307 Ulančani blokovi i tehnologija distribuirane glavne knjige (Blockchain and Distributed Ledger Technologies).

Nacionalni broj znanstvenika: 244003
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/hrvoje-stancic
ORCiD: https://orcid.org/0000-0001-6925-4402
VIAF: https://viaf.org/viaf/305591956/

  

Područja interesa

 • Autentičnost digitalnih zapisa
 • Dugoročno očuvanje e-gradiva
 • Ulančani blokovi i tehnologije distribuirane glavne knjige (engl. Blockchain and Distributed Ledger Technologies)
 • Digitalizacija
 • Upravljanje dokumentima i zapisima
 • Računalna arhivistika (engl. Computational Archival Science)

 

Popis radova u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji (CROSBI)

 

Projekti:

 

 Kolegiji :

 Preddiplomski studij

 • Osnove informacijske tehnologije (1. g.)
 • Uvod u digitalnu obradu teksta i slike (2. g.)

 

Diplomski studij

 • Digitalizacija i migracija dokumenata (4. g.)
 • Digitalizacija 3D objekata i prostora (4. g.)
 • Digitalni arhivi (4. g.)
 • Planiranje i oblikovanje sustava za upravljanje gradivom (5. g.)
 • Zaštita elektroničkog gradiva (5. g.)

 

Poslijediplomski studij

 • Očuvanje autentičnosti digitalnih zapisa
 • Planiranje procesa digitalnog očuvanja

 

Izvanredni studij bibliotekarstva

 • Digitalizacija i migracija dokumenata

 

   

Članstva