Studentska praksa

Potvrda o izvršenoj praksi (.doc)

 

 

 • Hrvatski državni arhivod 1.3.2018. nadalje, kontakt za praksu: gđa. Lana Žaja, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)
  - rad na obradi arhivskoga gradiva
 
 • DAZ - Državni arhiv Zagreb, Opatička 29, od 1.3.2018. nadalje, kontakt osoba u DAZ-u: gđa. Mirjana GulićOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - Upoznavanje arhiva kao informacijske institucije. Postupak arhivske obrade gradiva od identifikacije gradiva do izrade metapodataka.
  - Priprema materijala i postavljanje na web
  - Priprema izložbi

 

 • Financijska agencija (FINA), Arhivsko-dokumentacijski centar (ADC), Vrtni put 3, Zagreb, od 1.3.2018. nadalje, kontakt za praksu - gosp. Boris Herceg, voditelj ADC-a, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- digitalizacija dokumentacije
- fizička pohrana dokumentacije
- izrada elaborata stanja arhivske građe i arhiva

 • Hrvatski športski muzej, Praška 2 / II. kat, Zagreb, od 1.3.2018. nadalje, kontakt osoba: gđa. Đurđica Bojanić, v.d. ravnatelja, 01/4833-483, 098/409-327, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje).

- obrada arhivskoga gradiva
- obrada knjižničnog fonda

 • Hrvatske ceste, arhiv, Vončinina 3, Zagreb, od 1.3.2018. nadalje, do 2 osobe istovremeno, kontakt za praksu - voditelj centralnog arhiva gosp. Davor Bašić, prof.inf.-arhiv. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 01/4722-430.
  Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)
  - uvodno - pomoćni arhivski poslovi
  - popisivanje gradiva u sustav za upravljanje dokumentima (EMC Documentum)
  - skeniranje jednostavnijeg gradiva (ugovori ili zemljopisne karte)

 

 • SRCEod 1.3.2018. nadalje,  kontakt za praksu: gđa. Vesna KajišOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)

 

 • KRAŠ, Ravnice 48, Zagreb, od 1.3.2018. nadalje, kontakt osoba za praksu Draženko Kovač, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)
  - Arhivistika – sudjelovanje u procesima digitalizacije, indeksiranja i validacije podataka digitaliziranoga gradiva, upoznavanje tehnologije izrade elaborata stanja arhivskoga gradiva
  Informatika – sudjelovanje u procesima izgradnje i optimizacije sustava za skeniranje, indeksiranje, validaciju te pohranu podataka, kao i izrade baza podataka, optimizacije upita te programiranju arhivskih sustava
  Napomena: praksa se može organizirati i za druge smjerove diplomskoga studija – bibliotekarstvo te muzeologija i upravljanje baštinom

 

 • Botanički zavod, Biološki odsjek PMF-a, Trg Marka Marulića 20a, Zagreb, Hrvatski herbarij (Herbarium croaticum), od 1.3.2018. nadalje, kontakt za praksu: Vedran Šegota, dipl. ing. biol., stručni suradnik, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)

  - digitalizacija herbarija - priprema za digitalizaciju, digitalizacija, obrada nakon digitalizaije, obrada podataka u online bazi podataka, georeferenciranje

 

 • Institut za povijest umjetnosti (IPU), Ulica grada Vukovara 68, Zagreb, od 1.3.2018. nadalje, kontakt za praksu: gđa. Lina Šojat, voditeljica knjižnice, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)
  • Digitalizacija dokumentacije
   • Priprema dokumentacije za digitalizaciju
   • Skeniranje
   • Indeksiranje
   • Validacija podataka
   • Sustavi arhivske pohrane
  • Fizička pohrana dokumentacije
   • Tehnologija rukovanja sadržajem gradiva
   • Tehnologija smještaja gradiva

   • Aplikativno rješenje upravljanja dokumentacijom
  • Izrada obavijesnih pomagala i elaborata stanja arhivskog gradiva i arhiva

 

 • Hrvatska radiotelevizija (HRT), Prisavlje 3, Zagreb, od 1.3.2018. nadalje, kontakt za praksu: gđa. Kristinka Knežević Wozdecky, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)
 
 • CEMEX Hrvatska d.d., Cesta dr. Franje Tuđmana 45, Kaštel Sućurac, od 1.3.2018. nadalje, kontakt za praksu: gđa. Sanja Mužić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)
  Studenti se upoznaju sa svim procesima vezanim za popisivanje i pohranu dokumentacije:
  1. Popisivanje dokumentacije 
      a. Priprema dokumentacije za popisivanje
      b. Popisivanje
      c. Tehnička obrada popisane dokumentacije
  2. Fizička pohrana dokumentacije 
 
 
Za praksu iz područja jezičnih tehnologija, strojnog prevođenja, računalno potpomognutog prevođenja, lokalizacije i sl. Prilikom javljanja mailom, pod cc staviti Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

 

Za praksu (duže vrijeme, minimalno 20 sati tjedno) iz područja analize podataka, vizualizacije i sl. u kompanijama Meidatoolkit i Bornfight. Prilikom javljanja mailom, pod cc staviti Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Studenti diplomskog studija informacijskih znanosti, smjer bibliotekarstvo koji trebaju odraditi praksu u knjižnici moraju se javiti prof. dr. Danieli Živković. Prof. dr. sc. D. Živković ima konzultacije četvrtkom 10 - 12 sati ili je možete kontaktirati mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Knjižnice u kojima se odrađuje praksa su:
- Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu,
- Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu,
- Knjižnice grada Zagreba,

- Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,
- Hrvatska knjižnica za slijepe.

 

 • Centar za dokumentiranje nezavisne kulture (Udruga za promicanje kultura „Kulturtreger“), u Klubu Booksa, Martićeva 14 D, Zagreb

kontakt za praksu: Dunja Kučinac, voditeljica Centra

kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje).

Aktivnosti u sklopu prakse:

 • obrada i katalogizacija materijala s nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj (plakati, sitni tisak, časopisi, fanzini, knjige, katalozi, audio-video građa itd.)
 • izrada i strukturiranje metapodataka
 • radionica digitalizacije i digitalizacija publikacija (knjiga, časopisa, kataloga) iz Centra na book scanneru u Multimedijalnom institutu
 • studijski posjeti arhivima i knjižnicama civilnog društva u Zagrebu
 • po želji i mogućnostima, sudjelovanje u ostalim aktivnostima Centra (prikupljanje materijala, komunikacija s organizacijama u nezavisnoj kulturi, istraživanje i odabir materijala za izložbe, sudjelovanje u pripremi javnih događanja koje organizira ili u kojima sudjeluje Centar itd.)

 

 • Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Frankopanska 26. Kontakt za praksu: dr. sc. Zdenko Jecić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
  Prilikom javljanja mailom, pod CC stavite Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje).
  Rad u uredničkom sučelju Hrvatske tehničke enciklopedije:
  - organizacija podataka, metapodatci, liste
  - verifikacija podataka
  - upoznavanje s temeljnim leksikografskim radom.

 

 • Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Republike Austrije 16. Kontakt za praksu: Josip Mihaljević, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prilikom javljanja mailom, pod CC stavite Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje).
  Rad na Hrvatskom mrežnom rječniku (MREŽNIK):
  - upoznavanje s postupkom izrade mrežnoga rječnika
  - upoznavanje s radom u TLexu i sa SketchEngineom
  - provjera strukture rječničkoga članka u TLexu
  - priprema dokumenata za digitalizaciju
  - izrada interaktivnih obrazovnih sadržaja u H5P-u
  - uređivanje mrežnih stranica u HTML-u i CSS-u.