Studentska praksa

Potvrda o izvršenoj praksi (.doc)

 

 

 • Hrvatski državni arhiv (od 1.6.2020. nadalje prima studente na praksu) kontakt za praksu: gđa. Lana Žaja, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)
  - rad na obradi arhivskoga gradiva
 
 • DAZ - Državni arhiv Zagreb, Opatička 29 (prima studente na praksu - 1 student u lipnju i dalje redovito od rujna 2020.)  kontakt osoba u DAZ-u: gđa. Mirjana GulićOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - Upoznavanje arhiva kao informacijske institucije. Postupak arhivske obrade gradiva od identifikacije gradiva do izrade metapodataka.
  - Priprema materijala i postavljanje na web
  - Priprema izložbi

 

 • Financijska agencija (FINA), Arhivsko-dokumentacijski centar (ADC), Vrtni put 3, Zagreb (NOVO praksa je moguća u srpnju i od 15. kolovoza 2020. nadalje; dogovori mogu ići odmah)  kontakt za praksu - gosp. Boris Herceg, voditelj ADC-a, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- digitalizacija dokumentacije
- fizička pohrana dokumentacije
- izrada elaborata stanja arhivske građe i arhiva

 • Hrvatski športski muzej, Praška 2 / II. kat, Zagreb (zbog oštećenja u potresu trenutno ne prima studente na praksu) kontakt osoba: gđa. Đurđica Bojanić, v.d. ravnatelja, 01/4833-483, 098/409-327, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje).

- obrada arhivskoga gradiva
- obrada knjižničnog fonda

 • Hrvatske ceste, arhiv, Vončinina 3, Zagreb (trenutno ne prima studente na praksu) kontakt za praksu - voditelj centralnog arhiva gosp. Davor Bašić, prof.inf.-arhiv. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 01/4722-430.
  Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)
  - uvodno - pomoćni arhivski poslovi
  - popisivanje gradiva u sustav za upravljanje dokumentima (EMC Documentum)
  - skeniranje jednostavnijeg gradiva (ugovori ili zemljopisne karte)

 

 • SRCE (trenutno ne prima studente na praksu) kontakt za praksu: gđa. Vesna KajišOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)

 

 • KRAŠ, Ravnice 48, Zagreb (prima studente na praksu od 15.6.2020., maksimalno dvije osobe istovremeno) kontakt osoba za praksu Draženko Kovač, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)
  - Arhivistika: 
  1. Digitalizacija dokumentacije (priprema dokumentacije za digitalizaciju, skeniranje, pregled mikrografske opreme, indeksiranje, validacija podataka)
  2. Fizička pohrana dokumentacije (tehnologija barkodiranja, tehnologija rukovanja sadržajem građe, tehnologija smještaja građe)
  3. Izrada elaborata stanja arhivskog gradiva i arhiva (izrada elaborata, izrada fotoelaborata, popis gradiva)
  Informatika – sudjelovanje u procesima izgradnje i optimizacije sustava za skeniranje, indeksiranje, validacije te pohrane podataka, kao i izrade baza podataka, optimizacije upita te programiranja arhivskih sustava
  Napomena: praksa se može organizirati i za druge smjerove diplomskoga studija – bibliotekarstvo te muzeologija i upravljanje baštinom

 

 • Botanički zavod, Biološki odsjek PMF-a, Trg Marka Marulića 20a, Zagreb, Hrvatski herbarij (Herbarium croaticum) (trenutno ne prima studente na praksu)kontakt za praksu: Vedran Šegota, dipl. ing. biol., stručni suradnik, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)

  - digitalizacija herbarija - priprema za digitalizaciju, digitalizacija, obrada nakon digitalizaije, obrada podataka u online bazi podataka, georeferenciranje

 

 • Institut za povijest umjetnosti (IPU), Ulica grada Vukovara 68, Zagreb (od 21.5.2020. nadalje prima studente na praksu) kontakt za praksu: gđa. Lina Šojat, voditeljica knjižnice, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)
  • Digitalizacija dokumentacije
   • Priprema dokumentacije za digitalizaciju
   • Skeniranje
   • Indeksiranje
   • Validacija podataka
   • Sustavi arhivske pohrane
  • Fizička pohrana dokumentacije
   • Tehnologija rukovanja sadržajem gradiva
   • Tehnologija smještaja gradiva

   • Aplikativno rješenje upravljanja dokumentacijom
  • Izrada obavijesnih pomagala i elaborata stanja arhivskog gradiva i arhiva

 

 • Hrvatska radiotelevizija (HRT), Prisavlje 3, Zagreb (trenutno ne prima studente na praksu) kontakt za praksu: gđa. Kristinka Knežević Wozdecky, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)
 
 • CEMEX Hrvatska d.d., Cesta dr. Franje Tuđmana 45, Kaštel Sućurac, kontakt za praksu: gđa. Sanja Mužić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)
  Studenti se upoznaju sa svim procesima vezanim za popisivanje i pohranu dokumentacije:
  1. Popisivanje dokumentacije 
      a. Priprema dokumentacije za popisivanje
      b. Popisivanje
      c. Tehnička obrada popisane dokumentacije
  2. Fizička pohrana dokumentacije 

Studenti arhivistike mogu predložiti odrađivanje prakse i u nekom državnom arhivu koji nije naveden na ovome popisu (za popis državnih arhiva vidi: https://had-info.hr/arhivi-u-hrvatskoj), ali u tom slučaju je potrebno provjeriti može li predloženi državni arhiv primiti studente na praksu. Tada, radi daljnje koordinacije, najprije kontaktirajte prof. dr. sc. Hrvoja Stančića (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.). 
 
Za praksu iz područja jezičnih tehnologija, strojnog prevođenja, računalno potpomognutog prevođenja, lokalizacije i sl. Prilikom javljanja mailom, pod cc staviti Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

 

Za praksu (duže vrijeme, minimalno 20 sati tjedno) iz područja analize podataka, vizualizacije i sl. u kompanijama Meidatoolkit i Bornfight. Prilikom javljanja mailom, pod cc staviti Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Studenti diplomskog studija informacijskih znanosti, smjer bibliotekarstvo koji trebaju odraditi praksu u knjižnici moraju se javiti prof. dr. Danieli Živković. Prof. dr. sc. D. Živković ima konzultacije četvrtkom 10 - 12 sati ili je možete kontaktirati mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Knjižnice u kojima se odrađuje praksa su:
- Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu,
- Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu,
- Knjižnice grada Zagreba,

- Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,
- Hrvatska knjižnica za slijepe.

 

 • Centar za dokumentiranje nezavisne kulture (Udruga za promicanje kultura „Kulturtreger“), u Klubu Booksa, Martićeva 14 D, Zagreb

kontakt za praksu: Dunja Kučinac, voditeljica Centra

kontakt: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje).

Aktivnosti u sklopu prakse:

 • obrada i katalogizacija materijala s nezavisne kulturne scene u Hrvatskoj (plakati, sitni tisak, časopisi, fanzini, knjige, katalozi, audio-video građa itd.)
 • izrada i strukturiranje metapodataka
 • radionica digitalizacije i digitalizacija publikacija (knjiga, časopisa, kataloga) iz Centra na book scanneru u Multimedijalnom institutu
 • studijski posjeti arhivima i knjižnicama civilnog društva u Zagrebu
 • po želji i mogućnostima, sudjelovanje u ostalim aktivnostima Centra (prikupljanje materijala, komunikacija s organizacijama u nezavisnoj kulturi, istraživanje i odabir materijala za izložbe, sudjelovanje u pripremi javnih događanja koje organizira ili u kojima sudjeluje Centar itd.)

 

 • Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Frankopanska 26. Kontakt za praksu: dr. sc. Ivan Smolčić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
  Prilikom javljanja mailom, pod CC stavite Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje).
  Rad u uredničkom sučelju Hrvatske tehničke enciklopedije:
  - organizacija podataka, metapodatci, liste
  - verifikacija podataka
  - upoznavanje s temeljnim leksikografskim radom.

 

 • Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Republike Austrije 16. Kontakt za praksu: Josip Mihaljević, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prilikom javljanja mailom, pod CC stavite Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje).
  Rad na Hrvatskom mrežnom rječniku (MREŽNIK):
  - upoznavanje s postupkom izrade mrežnoga rječnika
  - upoznavanje s radom u TLexu i sa SketchEngineom
  - provjera strukture rječničkoga članka u TLexu
  - priprema dokumenata za digitalizaciju
  - izrada interaktivnih obrazovnih sadržaja u H5P-u
  - uređivanje mrežnih stranica u HTML-u i CSS-u.