Međunarodna suradnja

Međunarodna suradnja

Cijenjeni studenti, tokom studija imate priliku otići na studijsku razmjenu i/ili stručnu praksu na inozemno sveučilište odnosno instituciju. Stjecanje novih iskustava, znanja i vještina u međunarodnom okruženju toplo preporučujemo!

Reguliranje Vaših studentskih obaveza prije, tokom i nakon mobilnosti Vaša je obaveza. U suradnji s dr. sc. Sanjom Kišiček (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.), odsječkom Erasmus i ECTS koordinatoricom, možete planirati svoju mobilnost. 

Sretno!

U nastavku Vam donosimo kratke upute, poveznice na detaljne sadržaje i obrasce te korake potrebne za reguliranje Vaših obaveza u svezi odlaska na mobilnost:

Ako imate status redovitog studenta preddiplomskog studija i imate najmanje ostvarenih 60  ECTS bodova odnosno ako imate status redovitog studenta diplomskog ili poslijediplomskog studija možete ostvariti pravo odlaska na mobilnost putem:

 • u okviru programa mobilnosti ERASMUS+, ERASMUS MUNDUS, CEEPUS…
 • putem bilateralnih međusveučilišnih sporazuma
 • putem bilateralnih međufakultetskih sporazuma
 • izvan sporazuma (tzv. freemeoveri) i dr.

 

Hodogram aktivnosti u 5 koraka:

1) Pažljivo pročitati natječaj jer nisu u svakom natječaju isti kriteriji! Natječaj se objavljuje na stranicama Sveučilišta i FFZG stranicama pa je potrebno pratiti 

2) Služba za međunarodnu suradnju

 • PRIJE odlaska na mobilnost student se mora javiti e-mailom koordinatoru za mobilnost studenata u Ured za međunarodnu suradnju na FF-u radi upisa u evidenciju i administrativne podrške za vrijeme mobilnosti (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).

3) Odsjek-ci  

 • Nakon što je student odabran, sastavlja se Learning Agreement kao ugovor u učenju / stručnoj praksi 
 • Studenti dvopredmetnih programa obveze reguliraju na oba odsjeka (i u slučajevima kada se mobilnost odvija samo na jednoj studijskoj grupi)
 • U dogovoru s odsječkim ECTS koordinatorom i/ili predmetnim nastavnicima sastaviti Ugovor o učenju / stručnoj praksi i prikupiti potrebne potpise i pečat na Ugovoru
 • Prilikom sastavljanja LA (prije odlaska na razmjenu), eventualne promjene za vrijeme boravka moraju se prvo sve dogovoriti s odsječkim koordinatorima (dakle, odsječki koordinatori moraju sve odobriti i potvrditi), a potom poslati na potpis fakultetskom koordinatoru.

4) Poslati ispunjene i odobrene LA na potpis i ovjeru fakultetskom koordinatoru i Službi za međunarodnu suradnju 

5) Studentska služba

 • donijeti kopiju Ugovora o učenju (original na uvid) i Obrazac za utvrđivanje prava i obveza studenta nakon povratka s mobilnosti
 • Potvrdu o upisu u sljedeći semestar (Potvrda se ispiše sa Studomata)
 • ispunjeni Upisni list (samo studenti koji se ne vode kroz ISVU)

 

Ugovore i obrasce možete pronaći ovdje pod Obrasci: https://web2020.ffzg.unizg.hr/international/forms-obrasci/studenti-ffzg/
(na ovoj poveznici nalaze se i primjeri ispunjenih obrazaca)

OBAVEZNO pažljivo Ii temeljito proučiti sve sadržaje na sljedećoj poveznici: https://web2020.ffzg.unizg.hr/international/odlazni-studenti-croatian-only/

Pratite mailing listu Student-Svima putem koje ćete dobiti obavijest o natječajima za mobilnost i natječajima za studentsku stručnu praksu.

Proučite upute na sljedećoj poveznici pod ERASMUS+ SMP (STRUČNA PRAKSA): https://web2020.ffzg.unizg.hr/international/forms-obrasci/studenti-ffzg/

Za odlazak na studijsku mobilnost i stručnu praksu dodjeljuje se moguća stipendija, u iznosu koji ovisi o lokaciji i troškovima života na odredištu. 

 

 Popis sveučilišta s kojima Odsjek ima sklopljene sporazume o suradnji: