Suradnici Odsjeka

Studentska praksa

Tijekom studija obavezno je odraditi studentsku praksu, a u okviru svojih smjerova u ustanovama u kojima rade informacijski stručnjaci (arhivi, knjižnice, muzeji, informacijski centri) - do diplome u trajanju od 80 sati


1) Arhivistika
Studenti praksu mogu obavljati na 4. godini ili kao apsolventi. Nakon obavljene prakse studenti donose ispunjeni obrazac te dobivaju žig u indeks, što je uvjet za diplomiranje.

Praksa se može obaviti u Hrvatskom državnom arhivu (javiti se gđi. Lemić za dogovor) ili drugim arhivima i pismohranama u dogovoru s djelatnicima.


2) Bibliotekarstvo
Studenti mogu obavljati praksu na 4. godini studija ili kao apsolventi.

Nakon obavljene prakse studenti donose ispunjeni obrazac te dobivaju žig u indeks, što je uvjet za diplomiranje. Potrebno je proći kroz sve poslove prema obrascu te se pojedini segmenti mogu obaviti u više knjižnica. Ukoliko studenti u knjižnici u kojoj obavljaju praksu nemaju mogućnosti za obavljanje poslova pripreme sadržaja za web i digitalizaciju (obrazac za praksu, točka 6) taj dio mogu obaviti u InfoLabu Odsjeka E-320 (na vratima InfoLaba je i lista za upis).

Za žig i sve dodatne informacije potrebno je javiti se Krešimiru Pavlini (soba E-320, 4092-365).

Praksa se može obaviti prema vlastitom izboru u sljedećim knjižnicama:

A) Gradske knjižnice

B) Visokoškolske i znanstvene knjižnice

C) Specijalne knjižnice

  • KNJIŽNICA GRKOKATOLIČKE BISKUPIJE, Križevci (rad sa starom knjigom, osigurani stan i hrana, plaćanje)
  • KNJIŽNICA HIDRA-e, Trg maršala Tita 3
  • KNJIŽNICA CENTRA ZA LJUDSKA PRAVA, Kralja Držislava 6 ( Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. )

D) Školske knjižnice

  • KNJIŽNICA SREDNJE ŠKOLE SESVETE, Bistrička bb
  • KNJIŽNICA OŠ "BARTOL KAŠIĆ", Vrisnička 4
  • KNJIŽNICA OŠ "TITUŠ BREZOVAČKI", Špansko

E) Nacionalna i sveučilišna knjižnica

F) Ostale informacijske ustanove

  • PROJEKT Culturenet Zavoda za kulturu Ministarstva kulture RH

G) Ostale knjižnice u Hrvatskoj u kojima student ili studentica dogovori praksu


3) Muzeologija
Studenti muzeologije praksu dogovoraju s prof. Žarkom Vujić. Nakon obavljene prakse studenti donose ispunjeni obrazac (obrazac za 3. godinu, obrazac za 4. godinu) te dobivaju žig u indeks, što je uvjet za diplomiranje.

4) Društveno-humanistička informatika
Studenti praksu mogu obavljati na 3., 4. godini ili kao apsolventi. Nakon obavljene prakse studenti donose ispunjen obrazac te dobivaju žig u indeks, što je uvjet za diplomiranje. Praksa se obavlja u svim ustanovama u kojima postoji informacijska djelatnost, u osnovnim i srednjim školama, u okviru računalnih tečajava i permanentnog obrazovanja, kao i u tvrtkama koje se bave razvojem softwarea. Za dodatne informacije javiti se Željku Agiću (soba E-314, telefon 4092-318).

Popis firmi gdje možete odraditi praksu:

 

Za praksu iz područja jezičnih tehnologija, strojnog prevođenja, računalno potpomognutog prevođenja, lokalizacije i sl - kontakt osoba prof. dr. Sanja Seljan Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.