Obavijesti

 

U okviru EIT Health projekta po treći puta zaredom naše Sveučilište organizira EIT HEALTH INNOVATION DAYS (i-Days), program razvoja inovacija koji želi uključiti čim veći broj naših studenata! Ove godine program će biti raspoređen u četiri dana - 25., 26. i 27. listopada (16-19 h) studenti će oformiti timove i zajedno osmisliti rješenje za zadani problem, a 29. listopada (9-15 h) odvit će se natjecateljski dio u kojem će studenti predstaviti svoju ideju pred stručnim žirijem.

Innovation Days (i-Days) inicijativa je EIT Health zajednice znanja i inovacija koja se provodi tijekom listopada i studenog na preko 30 EIT Health partnerskih lokacija u Europi, čime se i Sveučilište u Zagrebu priključuje društvu najboljih europskih sveučilišta, a sve s ciljem promocije inovacija u području zdravlja, zdravstvene skrbi i zdravstvenog sustava.

Poziv studentima s dodatnim informacijama možete vidjeti ovdje.

 

Više o predavačima koji će motivirati studente 18. listopada:
Željka Car redovita je profesorica na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu. Pokrenula je multidisciplinarna istraživanja u području razvoja ICT usluga za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama. Voditeljica je znanstvenog Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju FER-a i koordinatorica multidisciplinarne Kompetencijske mreže ICT-AAC u okviru koje je razvijeno 50 javno objavljenih web i mobilnih aplikacija za potpomognutu komunikaciju.
Miroslav Vrankić redoviti je profesor na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci (RiTeh) te osnivač i direktor tvrtke E-Glas. Bavi se razvojem asistivnih tehnologija koje osobama s invaliditetom olakšavaju svakodnevicu. Neke od njih su sustav Servus koji omogućava upravljanje kućom pomoću govora i Serwantess komunikator koji osobama koje nisu u mogućnosti govoriti omogućava komunikaciju pogledom. Tvrtka E-Glas nedavno je razvila i prvu hrvatsku logopedsku aplikaciju Kokolingo koja pomaže djeci vrtićke i rane školske dobi u ispravljanju izgovora glasova. Profesor Vrankić je zajedno s timom s RiTeh-a razvio BCI (engl. brain-computer interface) komunikator koji precizno čita EEG signale mozga pomoću kojih osobe koje su „zaključane u tijelu“ i uopće ne mogu upravljati svojim tijelom mogu davati odgovore na jednostavna da/ne pitanja.

 

i Days 2021 UniZg