Naslovnica

Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti
Filozofski fakultet
Ivana Lučića 3, 10000 Zagreb
http://inf.ffzg.unizg.hr/


Radionica 32
Društveno korisno učenje u osnovnoškolskoj, srednjoškolskoj i visokoškolskoj nastavi

 

Voditeljica radionice:

izv. prof. dr. sc. Nives Mikelić Preradović
Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti
Filozofski fakultet u Zagrebu
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


četvrtak 27. 2. 2014.
Računalna učionica, Knjižnica Fakulteta, 1. kat

Prijave na radionicu idu isključivo putem online prijave i bile su moguće najkasnije do kraja ponedjeljka 24. 2. 2014.

Broj mjesta bio je ograničen na 27 polaznika.


PROGRAM

9.30 - 10:00 Registracija, radni materijali i kava
10.00 - 10.15 Uvod u radionicu
10.15 - 11.15 Teorijske spoznaje i konretna primjena nastavne metode društveno korisnog učenja (DKU-a)
11.15 - 11.30 Pauza za kavu/čaj
11.30 - 12.30 Planiranje DKU projekta
12.30 - 13.30 Pauza za ručak
13.30 - 14.15 Dokumentiranje projekata i učeničkih /studentskih iskustava upotrebom e-portfolia
14.15 - 14:30 Pauza za kavu/čaj
14.30 - 15.30 Rad u grupama na planiranju i razvoju projekta društveno korisnog učenja u nastavi
15.30 - 16.00 Zaključak radionice i diskusija
16.00 Dodjela potvrda o sudjelovanju


KOME JE NAMIJENJENA RADIONICA?
Ova radionica je uvodnog tipa i namijenjena je svima zainteresiranima za implementaciju metode društveno korisnog učenja koja je pokazala izniman uspjeh u svijetu. Sadržaj radionice može biti od interesa fakultetskim profesorima, osnovnoškolskim i srednjoškolskim profesorima, školskim knjižničarima, ali i predstavnicima raznih udruga koji se zanimaju za poboljšanje suradnje s fakultetima i otkrivanje načina volonterskog angažiranja studenata u rješavanju konkretnih društvenih problema i zadovoljavanju konkretnih društvenih potreba.SADRŽAJ RADIONICE

Tijekom radionice polaznici će se upoznati s nastavnom metodom društveno korisnog učenja kojom učenici/ studenti znanje i vještine stečene kroz studij primjenjuju na razvoj projekta kojim se rješava neki konkretan društveni problem. Osim toga, upoznat će se i s metodama i alatima upravljanja projektom, od faze planiranja do završne evaluacije.
Radionica će biti interaktivnog tipa gdje će svaki sudionik imati priliku sudjelovati u izradi jednog pilot-projekta.
Tijekom radionice bit će prikazani svi koraci procesa upravljanja projektom, s naglaskom na projektima koji su društveno korisni. Bit će prezentirani i različiti tipovi aktivnosti koji omogućuj razvoj i praćenje kritičkog promišljanja učenika/studenata te instrumenti koji omogućuju i unaprjeđuju komunikaciju među sudionicima projekta. Konačno, objasnit će se mogućnosti evaluacije i ocjenjivanja DKU projekta te dati konkretni primjeri (uspješni i neuspješni) implementacije društveno korisnog učenja u nastavi.
Društveno korisno učenje nije volontiranje. Dok u domenu volontiranja između ostalog spada i skupljanje lišća i kuhanje u pučkoj kuhinji, društveno korisno učenje odnosi se ISKLJUČIVO na rješavanje konkretnih problema zadanih pojedinim kolegijem/nastavnim predmetom, dio je nastave tog predmeta i nadzor nad studentima vrši nastavnik. Učenici i studenti na ovaj način stječu nove vještine, uče se grupnom radu i često i dalje nastavljaju pomagati institucijama s kojima su se projektom povezali.
Ukoliko netko od sudionika radionice želi implementirati ovu nastavnu metodu u svoj rad i naučiti nešto o metodama i alatima upravljanja projektima, bez obzira o kojem se području radi, može posjetiti ovu radionicu i radom u manjim grupama osmisliti implementaciju metode te steći uvid u mogućnosti korištenja te metode u svom radu.O PREDAVAČICI
Dr. sc. Nives Mikelić Preradović
izvanredna je profesorica na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U ak. god. 2005./06. profesionalno se usavršavala na Sveučilištu George Washington u Washingtonu u SAD-u. Rezultat nastavnog usavršavanja je primjena i razvoj nastavne metode društveno korisnog učenja (service learning / commnity-based learning) u području informacijskih znanosti, čija 6-godišnja evaluacija je dokazala da studentima pruža više prostora za primjenu teorijskih znanja koja su stekli kroz studij od klasičnih metoda.
Od 2006. sudjeluje na različitim projektima, inicijativama i skupovima posvećenim društveno korisnom učenju, a bila je i članicom povjerenstva za izradu Nacionalnog programa za mlade (2009.-2013.), odobrenog od Vlade RH, kojim je donesena mjera za uvođenje metode društveno korisnog učenja u planove i programe visokih učilišta i srednjih škola kako bi se povećala angažiranost mladih u društvu, osiguralno vrednovanje volonterskog rada kroz sustav ocjenjivanja, uvelo obrazovanje za civilno društvo i ostvarila čvršća veza između obrazovanja i društvene zajednice.


Što se dobiva uz radionicu?
Uz radionicu polaznici dobivaju set tiskanih materijala i materijale u digitalnom obliku. Polaznici dobivaju i sveučilišni udžbenik "Učenjem do društva znanja" autorice prof. dr. sc. Nives Mikelić Preradović. Na kraju polaznici dobivaju potvrdu o pohađanju radionice. Kava, čaj i lagani ručak su uključeni u cijenu radionice.


Cijena radionice

500 kn + PDV- redovni polaznici
400 kn + PDV- djelatnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Uplate je bilo potrebno izvršiti najkasnije do srijede 26. 2. 2014. na:
Filozofski fakultet, Ivana Lučića 3, 10000 Zagreb - za radionicu 32
Zagrebačka banka, HR18 2360000 1101311177, poziv na broj 620-2566

Prilikom dolaska na radionicu, za potrebe registracije, obavezno ponijeti potvrdu o uplati. Bez uvida u kopiju uplate, sudjelovanje na radionici neće biti moguće.

Poveznicu na sustav za prijavu kao i sve dodatne informacije možete pronaći na http://www.ffzg.unizg.hr/infoz pod kategorijom Radionice.