Naslovnica
Zarka

Dr. sc. Žarka Vujić, red. prof. 

Konzultacije

       - srijeda: 09:00 - 11:00 sati, soba E-324 

(Zbog epidemiološkim mjera konzultacije uživo je nužno prethodno dogovoriti e-mailom)

E-pošta: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon: 01/4092-322

 

 

Životopis

Žarka Vujić rođena je 19. 10. 1959. u Pavlovcu. Osnovnu školu, gimnaziju i srednju glazbenu školu završila je u Bjelovaru . Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je 1988. obranivši radnju u okviru kolegija Muzeologija na Odsjeku za povijest umjetnosti (Umjetnička slika kao muzejski predmet). Muzeologiju je i magistrirala na Poslijediplomskom studiju informacijskih znanosti Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu 1992 (Postanak i razvoj umjetničkih muzeja i galerija u Zagrebu). Doktorirala je u istom području i u istoj grani 1998. god. na matičnom odsjeku (Pojam muzeja i oblici sabiranja u Hrvatskoj u 17. stoljeću).

Od 1985.  radila je u Strossmayerovoj galeriji starih majstora HAZU u Zagrebu u svojstvu muzejskog tehničara i knjižničarke. Krajem 1988. prelazi na Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu i tamo djeluje kao voditeljica knjižnice te istraživač. Od 1993. počinje  raditi kao asistentica na Katedri za muzeologiju te do 2012. napreduje do zvanja redovite profesorice. Predstojnicom  Katedre bila je od 2002. do 2007 i ponovno  od 2012.

Objavila je dosada osam poglavlja u knjigama, dvadesetak znanstvenih i više desetaka stručnih radova. Priredila je pet zapaženih izložaba te autorski potpisala dva stalna muzejska postava koja čekaju realizaciju. Pozvanim ili prijavljenim izlaganjima sudjelovala je na brojnim međunarodnim i domaćim znanstvenim i stručnim skupovima. Autorica je nagrađene knjige Izvori muzeja u Hrvatskoj (Godišnja nagrada Hrv. muz. društva za 2007.)  te interdisciplinarno utemeljene knjige Salon Ullrich o stotoj obljetnici (Godišnja Nagrada Filozofskog fakulteta 2011). Jednako tako potaknula je izdavanje i bila su-urednica u spomen - knjizi Ivi Maroeviću baštinici u spomen iz 2009.

U razdoblju od 1991. do danas surađivala je u različitom opsegu i statusu na sedam znanstvenih projekata. Gledajući u cjelini, njen je znanstveno-istraživački napor od početka bio usredotočen na tri područja - na povijesnu muzeologiju (fenomen povijesti muzeja i sabiranja u Hrvatskoj), na teorijsku muzeologiju (fenomen sabiranja i oblikovanja zbirki, dodjeljivanje značenja i stvaranje baštine) te na interdisciplinarno povezivanje muzeologije i povijesti umjetnosti.

Što se nastave tiče, Vujićeva se trudila osuvremeniti je uvodeći redovite posjete muzejima i terensku nastavu, pozivajući goste-predavače i pripremajući sa studentima manje istraživačke projekte. Stoga je tijekom vremena stekla bogato mentorsko iskustvo, osobito na diplomskoj razini. U odabiru tema radova naglašeno njeguje interdisciplinarnost. Jednako tako redovito objavljuje u sudioništvu sa svojim mlađim kolegama te se trudi oko publiciranja i promocije svojih studenata (Rektorova nagrada za skupni muzeološki projekt 2011).  

 

Područja interesa:

 •  Svoje dosadašnje znanstveno djelovanje posvetila je razvijanju povijesne muzeologije u Hrvatskoj i osvjetljavanju povijesnih sabirateljskih pojava, ali i pojmu i teoriji sabiranja općenito.

 

Popis radova u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji (CROSBI)

 

Projekti:

 • Muzejska interpretacija u Hrvatskoj i Sloveniji: na primjeru stalnih postava umjetničkih muzeja, MZOŠ, bilateralna suradnja RH-SLO, 2014-2015 (voditelj u RH)
 • Istraživanje korisnika baštine, MZOŠ, 2006-2013 (voditelj)
 • Zrinski EuropaMZOŠ, 1998. – 2002. (voditeljprofdrJadranka Damjanov)
 • Izvori muzeja u Hrvatskoj, vl. potprojekt, 1998.
 • Zaštita komunikacija kulturne baštine Hrvatske, MZOŠ, 1997.-2000. (voditeljprofdrIvoMaroević)  
   

Članstva:

 • ICOM-a (Komiteti: CIDOC, ICOFOM) od 1990.
 • Hrvatsko muzejsko vijeće 2003.-2012.

 

 Kolegiji

 • Uvod u muzeologiju
 • Osnove upravljanja muzejskim zbirkama
 • Osnove baštinske komunikacije
 • Muzejske izložbe
 • Muzejske zbirke
 • Muzejske izložbe
 • Upravljanje u muzejima