Naslovnica

IHGDr. sc. Ivana Hebrang Grgić, izv. prof.

Konzultacijezimski semestar: ponedjeljak, 11,00 - 12,30, soba E-317

ljetni semestar: četvrtak, 9,30 - 11,00, soba E-317

MailOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Telefon: 01/409-2349

 

 

Životopis

Ivana Hebrang Grgić (matični broj znanstvenika 254471) rođena je u Zagrebu 1974. godine. Po završetku gimnazije upisuje studij filozofije i informatologije (smjer bibliotekarstvo) na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirala je 1999. godine obranivši diplomski rad naslova Zakoni o tisku u Hrvatskoj od 1945. do 1990. godine pod mentorstvom Aleksandra Stipčevića. Godine 2000. upisuje poslijediplomski studij na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Godine 2001. zapošljava se kao školska knjižničarka u Osnovnoj školi Pantovčak u Zagrebu.

Godine 2002. zaposlena je kao znanstveni novak na projektu Rječnik hrvatskog knjižničarskog nazivlja na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Nakon tog projekta surađivala je na projektima Hibridna knjižnica i pristup znanstvenim informacijama, Organizacija, upravljanje i razmjena znanja u elektroničkom obrazovnom okruženju, a od 2007. godine na projektu Tradicionalno i elektroničko nakladništvo u Zagrebu.

Magistarski rad Izdavaštvo znanstvenih časopisa nakon 1990. godine obranila je u siječnju 2004. godine.

Doktorsku disertaciju Otvoreni pristup znanstvenim informacijama u hrvatskim otvoreno dostupnim časopisima i digitalnim repozitorijima obranila je 2009. godine.

Sudjeluje u nastavi na kolegijima na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini.

Godine 2011. izabrana je u znanstveno zvanje znanstvenog suradnika, 2013. godine u zvanje višeg znanstvenog suradnika, a 2015. godine u znansteno-nastavno zvanje docenta.

Od 2003. godine aktivno sudjeluje u radu Hrvatskog knjižničarskog društva. Bila je članica uredništva Novosti Hrvatskog knjižničarskog društva, a 2010. godine izabrana je za članicu uredništva Hrvatskog knjižničarskog društva. Kao glavna urednica pokrenula je niz Hrvatsko knjižničarstvo. Od 2017. godine predsjednica je Odbora za nakladničku djelatnost Hrvatskoga knjižničarskog društva.

Od 2012. članica je Komisije za slobodan pristup informacijama Hrvatskog knjižničarskog društva, a od 2016. godine Komisije za teoriju i znanstveni rad te Radne grupe za društvene medije.

Osim Hrvatskog knjižničarskog društva, članica je i Hrvatskog čitateljskog društva, Hrvatskog informacijskog i dokumentacijskog društva te udruge SHARP (Society for the History of Authroship, Reading and Publishing).

Autorica je dvije knjige te niza članaka u znanstvenim i stručnim, domaćim i međunarodnim časopisima. Uredila je šest znanstvenih knjiga. Redovito sudjeluje na domaćim i međunarodnim konferencijama objavljujući radove u zbornicima skupova. Sudjelovala je u međunarodnim projektima (Intenzivni programa Erasmus – Akademska ljetna škola Library, Information and Cultural Management). Jedna je od autorica Hrvatske deklaracije o otvorenom pristupu objavljene u listopadu 2012. godine. Godine 2016. SPARC Europe uvrstio ju je na svoju listu Europe's Open Access Champions. Dobitnica je Godišnje nagrade Filozofskoga fakulteta 2017. godine za knjigu Časopisi i znanstvena komunikacija, godine 2018. dobitnica je nagrade udruge ENAI (European Network for Academic Integrity) te godišnje Nagrade "Ivan Filipović" za područje visokog školstva 2019. godine.

Od 2017. godine predstojnica je Katedre za knjigu i nakladništvo na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

 

Područja interesa:

 • znanstvena komunikacija (otvoreni pristup)
 • nakladništvo
 • knjižnice i knjižnične zbirke
 • pravni propisi u knjižničarstvu
 • povijest knjige

 

Popis radova u Hrvatskoj znanstvenoj bibliografiji (CROSBI)

Identifikatori:

Matični broj znanstvenika: 254471

ORCID ID: 0000-0001-6709-9939

ResearcherID: B-5743-2016

Projekti: 

 1. Rječnik hrvatskog knjižničarskog nazivlja
 2. Hibridna knjižnica i pristup znanstvenim informacijama
 3. Organizacija, upravljanje i razmjena znanja u elektroničkom obrazovnom okruženju
 4. Tradicionalno i elektroničko nakladništvo u Zagrebu
 5. Digitalizacija, bibliografska obrada i istraživanje tekstova zadarsko-šibenskog područja iz razdoblja do kraja 19. st. pisanih glagoljicom, bosančicom i latinicom (2016.-)

 

Kolegiji

Preddiplomski studij

 • Povijest knjige i knjižnica

 

Diplomski studij

 • Knjižnice i knjižnične zbirke 1
 • Knjižnice i knjižnične zbirke 2
 • Informacijsko zakonodavstvo i etika
 • Časopisi i znanstvena komunikacija

Poslijediplomski studij

 • Otvoreni pristup znanstvenim informacijama
 • Povijest informacijskih ustanova