Kontakti

Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti

Prodekan za nastavu

13.6.2019.

Predmet: Definiranje razlikovnih ispita diplomskog studija informacijskih i komunikacijskih znanosti u ak. god. 2019./2020.

SMJER ARHIVISTIKA

Studenti koji su završili preddiplomski sveučilišni studij informacijskih i komunikacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i unutar njega položili navedene predmete nisu dužni polagati razlikovne ispite.

Studenti koji nisu završili navedeni studij, dužni su položiti sljedeće razlikovne ispite s Preddiplomskog studija informacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu:

Jednopredmetni studij:

1. Vrednovanje arhivskog gradiva (52653) (6 ECTS)

2. 2. Sređivanje i opis arhivskog gradiva (51398) (6 ECTS)

UKUPNO: 12 ECTS

Dvopredmetni studij:

1. Sređivanje i opis arhivskog gradiva (51398) (6 ECTS)

UKUPNO: 6 ECTS

SMJER BIBLIOTEKARSTVO

Studenti koji su završili preddiplomski sveučilišni studij informacijskih i komunikacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i unutar njega položili navedene predmete nisu dužni polagati razlikovne ispite. Razlikovne ispite nisu dužni polagati ni studenti koji su završili preddiplomski sveučilišni studij informatologije na Odsjeku za informacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, preddiplomski sveučilišni studij knjižničarstva Odjela za kulturologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku te preddiplomski sveučilišni studij informacijskih znanosti Odjela za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

Studenti koji nisu završili nisu završili neki od navedenih studija, dužni su položiti sljedeće razlikovne ispite s preddiplomskog studija informacijskih i komunikacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu:

Jednopredmetni studij

1. Bibliografska organizacija 1 (51390) (6 ECTS)

2. Klasifikacijski sustavi (51397)(6 ECTS)

UKUPNO: 12 ECTS

Dvopredmetni studij:

1. Klasifikacijski sustavi (51397)(6 ECTS)

UKUPNO: 6 ECTS

SMJER MUZEOLOGIJA

Studenti koji su završili preddiplomski sveučilišni studij informacijskih i komunikacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i unutar njega položili navedene predmete nisu dužni polagati razlikovne ispite.

Studenti koji nisu završili navedeni preddiplomski sveučilišni studij, dužni su položiti sljedeće razlikovne ispite s preddiplomskog studija informacijskih i komunikacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu:

Jednopredmetni studij

1. Uvod u muzeologiju (51391) (6 ECTS)

2. Opća teorija baštine (64088) (6 ECTS)

UKUPNO: 12 ECTS

Dvopredmetni studij

1. Uvod u muzeologiju (51391) (6 ECTS)

UKUPNO: 6 ECTS

SMJER INFORMATIKA (NASTAVNIČKI)

Diplomski studij Informatika (nastavnički smjer) mogu upisati isključivo kandidati koji su završili istovjetni preddiplomski sveučilišni studij informacijskih znanosti ili informatike te srodni preddiplomski sveučilišni studij računarstva ili matematike.

Studenti koji su završili istovjetni preddiplomski studij informacijskih znanosti ili informatike nemaju razlikovne ispite.

Studenti koji su završili srodni preddiplomski sveučilišni studij računarstva ili matematike imaju razlikovni ispit:

Jednopredmetni studij i dvopredmetni studij

1. Teorija informacijske znanosti (52650) (5 ECTS)

UKUPNO: 5 ECTS

Na sjednici Odsjeka održanoj 10.1.2019. usvojen je dokument Upute i pravila za prijavu, pisanje i obranu rada na redovitom studiju.
Dokument je dostupan ovdje.

Ostali dokumenti važni za cijeli postupak prijave, pisanja i obrane:

 

Upisi u 1. godinu diplomskih studija ak. god. 2019/2020.

_____________________________________________________________________________
Sve potrebne i autorizirane informacije o prijavama, razredbenom postupku i upisima o upisima na diplomske studije ak. god. 2019./2020. dostupne su na stranicama Fakulteta na adresi http://upisi-diplomski.ffzg.hr/. Molimo studente da prate tu stranicu za sve opće obavijesti vezane uz upise na diplomske studije na Filozofskom fakultetu. Sve potrebne i autorizirane informacije o razredbenom postupku i upisima specifično vezane uz diplomski studij informacijskih i komunikacijskih znanosti nalazit će se na ovoj web stranici. Web stranica ažurirat će se novim informacijama i eventualnim promjenama.
Za sva dodatna pitanja oko postupka upisa vezana uz upis na diplomski studij informacijskih i komunikacijskih znanosti javite se voditelju upisa na diplomski studij informacijskih i komunikacijskih znanosti, doc. Tomislavu Ivanjko na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
_____________________________________________________________________________
 
 
VAŽNO! OBJAVLJENI REZULTATI KVALIFIKACIJSKOG POSTUPKA
 
Rezultati postupka upisa na diplomske studije informacijskih i komunikacijskih znanosti dostupni su na stranici http://upisi-diplomski.ffzg.hr/. 
Rezultat razredbenog postupka pristupnici mogu vidjeti tako da u aplikaciju na adresi http://upisi-dipl.ffzg.unizg.hr/ ukucaju svoj OIB nakon čega će im se pojaviti studiji za koje su stekli pravo upisa. Pristupnik koji je prijavio dva studija stekao je pravo upisa ako je ostvario pravo upisa na oba dvopredmetna studija. 

Oni pristupnici koji nisu stekli pravo upisa na svoj prvi izbor mogu se prijaviti na neki od drugih studija za koji se mogu kvalificirati ukoliko je na studiju ostalo praznih mjesta. U tom slučaju prijave pošaljite na mail adresu info centra Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..  Prijave se primaju do srijede 2.10.2019. do 12 sati.

 
 
 
 
VAŽNO! TERMIN KVALIFIKACIJSKOG POSTUPKA
 
Kvalifikacijski postupak za upis na 1. godinu diplomskog studija informacijskih i komunikacijskih znanosti (redovni studij) održati će se u petak, 27.9. 2019.  u 11 sati u dvorani D3. Sastanku su obvezni pristupiti svi prijavljeni kandidati kako bi osobno potvrdili svoj upis. Kvalifikacijski postupak sastoji se od provjere dokumentacije pristupnika i rangiranja pristupnika prema prosjeku unutar odabranog smjera. Kvalifikacijski postupak ne sadrži nikakvu dodatnu provjeru znanja. U slučaju nedolaska na kvalifikacijski postupak, smatra se da je kandidat odustao od upisa studija. U slučaju opravdane spriječenosti dolaska na kvalifikacijski postupak javite se voditelju upisa na diplomski studij informacijskih i komunikacijskih znanosti, doc. Tomislavu Ivanjko na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., najkasnije do 26. 9 . 2019. u 13 sati.

SLUŽBENA OBAVIJEST FAKULTETA: Termine kvalifikacijskih i razredbenih postupaka, dvorane u kojoj se provode za pojedine diplomske studije te tko treba doći, možete vidjeti ovdje. U tablici ( X ) označava da se kvalifikacijski/razredbeni dio postupka provodi iz priložene dokumentacije, bez potrebe za dolaskom pristupnika. Ukoliko se kvalifikacijski i razredbeni dio postupka održavaju u istom terminu i prostoriji naveden je samo termin kvalifikacijskog dijela postupka.

______________________________________________________________________________
 
Upisi na diplomski studij informacijskih i komunikacijskih znanosti u ak. god. 2019/2020 (redovni studij)
 
 
Definiranje procedure razredbenog postupka upisa na diplomski studij informacijskih i komunikacijskih znanosti u ak. god. 2019./2020.

Informacijske znanosti – jednopredmetni i dvopredmetni studij

I. OPĆI UVJETI
Izbor kandidata za upis obavlja se na temelju rang liste.
Postupak rangiranja kandidata za upis na studij odvija se prema jednakim uvjetima za sve studijske smjerove, prilikom čega se utvrđuju rang liste prema kojima se kandidati natječu za upis na studijski smjer za koji su se opredijelili prilikom prijave do popunjenja predviđene kvote za svaki studijski smjer.
Poredak na rang listi temelji se na vrednovanju uspjeha na prethodno završenoj razini studija temeljem prosjeka ocjena.
Kandidati koji upišu studij mogu imati propisane razlikovne ispite ovisno o vrsti preddiplomskkog sveučilišnog studija koji su završili i smjera koji upisuju. Popis razlikovnih ispita prema smjerovima dostupan je na stranicama Odsjeka za informacijske i komunikacijske znanosti (https://inf.ffzg.unizg.hr/index.php/hr/studij/diplomski-studij/razlikovni-ispiti-od-2019-2020)
Kandidati koji su stekli pravo upisa dužni su se upisati prema objavljenom rasporedu za upis. Umjesto kandidata koji su stekli pravo upisa, a nisu se upisali u propisanom roku, mogućnost upisa mogu iskoristiti kandidati koji slijede na listi za upis do popunjenja kvote prema prijavama za svaki studijski smjer.

II. POSEBNI UVJETI
Diplomski studij Informatika (nastavnički smjer) mogu upisati isključivo kandidati koji su završili istovjetni preddiplomski sveučilišni studij informacijskih znanosti ili informatike te srodni preddiplomski sveučilišni studij računarstva ili matematike.

Naziv kolegija: Računalna obrada povijesnih tekstova

Nastavnik: dr. sc. Petra Bago, doc.

ECTS-bodovi: 3

Jezik: hrvatski (engleski)

Trajanje: 1 semestar (2. i 4. semestar diplomskog studija)

Oblik nastave: 2S

Ostalohttp://theta.ffzg.hr/ECTS/Predmet/Index/5190

Diplomski studij - Razlikovni ispiti

 VAŽNO! Postupak vođenja evidencije o položenim razlikovnim ispitima

 Temeljem Odluke o ukidanju indeksa kao službene studentske isprave na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, položeni razlikovni ispiti više se ne upisuju u indeks studenta. Postupak evidencije položenog razlikovnog ispita vrši se putem obrasca položenih razlikovnih ispita. Postupak je sljedeći

1) Skinite dokument "OBRAZAC POLOŽENIH RAZLIKOVNIH ISPITA.docx" i ispunite ga potrebnim podacima.
2) Ako već imate upisan i položen razlikovni ispit u indeksu, zatražite od predmetnog profesora prijepis potpisa na novi obrazac temeljem uvida u indeks.
3) Nove položene razlikovne ispite predmetni nastavnik upisuje u obrazac i potvrđuje ispunjenje obveza potpisom. Uz svaki razlikovni ispit potrebno je i ispuniti standardnu prijavnicu za ispit koja se potpisana daje predmetnom nastavniku.
4) Nakon što je student položio sve propisane razlikovne ispite, obrazac se ovjerava putem tajništva Odsjeka. Obrazac zajedno s prijavnicama služi kao dokaz o položenim razlikovnim ispitima. 

 

 

Akademske godine 2014./2015., 2015./2016., 2016./2017., 2017./2018.

 

ARHIVISTIKA

A
Razlikovni ispiti za sve studente koji su završili jedan od sljedećih preddiplomskih studija
- Informacijske znanosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu
- Informatologija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku
- Knjižničarstvo na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru
- Mediji i kultura društva na Odjelu za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku
- Informacijski i poslovni sustavi na Fakultetu organizacije i informatike (Varaždin) Sveučilišta u Zagrebu
- Informatika na Odjelu za informatiku Sveučilišta u Rijeci

i koji na preddiplomskom studiju nisu položili sljedeće ispite (ukupno 12 ECTS):
1. prof. dr. sc. Hrvoje Stančić (izvođač: Jozo Ivanović), Vrednovanje arhivskog gradiva (5. semestar-zimski, 6 ECTS)
2. doc. dr. sc. Arian Rajh, Sređivanje i opis arhivskog gradiva (4. semestar-ljetni, 6 ECTS)

B
Razlikovni ispiti za sve studente koji nisu završili neki od gore navedenih studija (razlikovni semestar, ukupno 28 ECTS ):
1. prof. dr. sc. Hrvoje Stančić, Osnove informacijske tehnologije (1. semestar-zimski, 5 ECTS)
2. prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, Teorija informacijske znanosti (5. semestar-zimski, 5 ECTS)
3. prof. dr. sc. Hrvoje Stančić (izvođač: Jozo Ivanović), Vrednovanje arhivskog gradiva (5. semestar-zimski, 6 ECTS)
4. doc. dr. sc. Arian Rajh, Uvod u arhivsku teoriju i praksu (2. semestar-ljetni, 6 ECTS)
5. doc. dr. sc. Arian Rajh, Sređivanje i opis arhivskog gradiva (4. semestar-ljetni, 6 ECTS)

BIBLIOTEKARSTVO

Studente koji su završili jedan od sljedećih preddiplomskih studija nisu dužni polagati razlikovne ispite:

- preddiplomski studij informacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu

- preddiplomski studij informatologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku

- interdisciplinarni preddiplomski studij kulturologije, smjer knjižničarstvo na Sveučilištu J. J. Strossmayera u Osijeku

- preddiplomski studij knjižničarstva na Odjelu za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

Studenti jednopredmetnog i dvopredmetnog diplomskog studija informacijskih znanosti, smjer bibliotekarstvo, koji su završili neki drugi preddiplomski studij, trebaju položiti sljedeće razlikovne ispite s preddiplomskog studija informacijskih znanosti (ukupno 12 ECTS):

  1. Bibliografska organizacija I, nositeljica izv. prof. dr. sc. Ana Barbarić (3. semestar-zimski, 2/0/2, 6 ECTS)
  2. Klasifikacijski sustavi, nositeljica izv. prof. dr. sc. Mihaela Banek Zorica (4. semestar-ljetni, 2/0/2, 6 ECTS).

MUZEOLOGIJA

Studenti koji su završiliPreddiplomski studij informacijskih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i unutar njega položili muzeološke predmete (Uvod u muzeologiju, Opća teorija baštine, Osnove upravljanja muzejskim zbirkama i Dokumentacija u muzejima I) nisu dužni polagati razlikovne ispite.

Studenti jednopredmetnog i dvopredmetnog diplomskog studija informacijskih znanosti, smjer muzeologija, a koji su završili neki drugi preddiplomski studij, trebaju položiti sljedeće razlikovne ispite sa spomenutog preddiplomskog studija ( ukupno 12 ECTS):

  1. Uvod u muzeologiju, prof.dr. sc. Žarka Vujić (3. semestar-zimski, 2/2/0, 6 ECTS)
  2. Opća teorija baštine, nositelj: doc.dr.sc. Goran Zlodi (4. semestar-ljetni 2/1/0, 6 ECTS)

Studenti koji nisu završili sveučilišni studij informacijskih znanosti imaju razlikovne ispite:

INFORMATIKA, ISTRAŽIVAČKI SMJER, JEDNOPREDMETNI I DVOPREDMETNI STUDIJ

1. Organizacija znanja (6)

2. Algoritmi i strukture podataka (6)

3. Baze podataka (6)

4. Obrada teksta i jezika (6)

5. Objektno i vizualno programiranje (6)

6. Strojno prevođenje (6)

7. Zaštita podataka (3)

8. Teorija informacijske znanosti (6)

9. Kriptologija (6)

ukupno 51 ECTS bod

INFORMATOLOGIJA, DVOPREDMETNI STUDIJ

1. Organizacija znanja (6)

2. Multimedijski prikaz znanja (6)

3. Zaštita podataka (3)

4. Teorija informacijske znanosti (6)

5. Osnove upravljanja informacijskim institucijama (6)

ukupno 27 bodova

INFORMATIKA, NASTAVNIČKI SMJER, JEDNOPREDMETNI I DVOPREDMETNI STUDIJ

1. Organizacija znanja (6)

2. Multimedijski prikaz znanja (6)

3. Zaštita podataka (3)

4. Teorija informacijske znanosti (6)

5. Osnove upravljanja informacijskim institucijama (6)

ukupno 27 bodova

 (v.25.1.2017.)