Obavijesti

Ministarstvo kulture i medija odobrilo je četvrti jednogodišnji nastavak projekta "Digitalizacija arhivskoga gradiva u Arhivu Filozofskog fakulteta u Zagrebu (DAFF IV)" (voditelj projekta: prof. dr. sc. Hrvoje Stančić).

Izvadak iz projektnog sažetka:

Projektom se nastavlja digitalizacija arhivskog gradiva u Arhivu Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (FFZG) i time doprinosi njegovoj trajnoj zaštiti kao posebno važnom dijelu hrvatske znanstvene i kulturne baštine u međunarodnom kontekstu. Dostupnost i inovativne mogućnosti korištenja digitaliziranog arhivskoga gradiva te primjena suvremenih metoda poput semantičkog obogaćivanja i umjetne inteligencije (AI) u njegovoj obradi omogućit će sustavna i interdisciplinarna istraživanja, a time i ulazak FFZG-a u suvremene trendove digitalizacije i razvoja digitalne humanistike.

Težište projekta je na digitalizaciji zapisnika Profesorskog zbora Mudroslovnog fakulteta / Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta od 1874. do početka digitalne ere.

U projektu sudjeluju Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti (INFOZ) i Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije (CKHIS). Projekt se odvija u suradnji s ICARUS-om Hrvatska.
Planirano trajanje projekta je jedna (1) godina.

Predstojnik Katedre za arhivistiku i dokumentalistiku
prof. dr. sc. Hrvoje Stancic