Obavijesti

Od 29. do 31. listopada 2018. godine u Sarajevu je održan prvi „Media Innovation Lab“. Za organizaciju ovog događaja zaslužni su USAID (United States Agency for International Development) i Internews, a Lab je organiziran u sklopu USAID-ovog BMPA-a (Balkan Media Assistance Program). Glavna tema ovogodišnjeg Lab-a bila je „Informacijska sigurnost i sigurne komunikacije“. Cilj Lab-a bio je okupiti pojedince različitih profila i omogućiti im da kroz suradnju razviju rješenja konkretnih problema, potreba i izazova s kojima se susreću digitalni mediji na Balkanu. Cilj je bio spojiti tehnologije i medije kako bi se razvili alati koje će moći koristiti mediji na području Balkana.

Sudjelovalo je pet timova koji su tijekom Lab-a radili na razvoju prototipa svojih ideja. Timovima su na raspolaganju bili i mentori različitih profila koji su doprinijeli razvoju projektnih ideja. Na poziv Feđe Kulenovića (Filozofski fakultet Sveučilišta u Sarajevu), kao mentor, sudjelovala je i Magdalena Kuleš koja je magistrirala informacijske znanosti, smjerovi arhivistika i informatologija, na Odsjeku za informacijske i komunikacijske znanosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i koja je tijekom studija bila uključena u istraživanja na međunarodnom projektu InterPARES Trust. Na Media Innovation Lab-u Magdalena je radila na razvoju projektne ideje s timom iz Slavko Ćuruvija Fondacije (SCF) iz Srbije. Riječ je o razvoju ideje aplikacije namijenjene istraživačkom novinarstvu koja se temelji na enkripciji podataka i mogućoj primjeni blockchain tehnologije. Također je predviđeno i povezivanje na rješenje time:beat tvrtke EnigioTime iz Stockholma koja svoja rješenja temelji upravo na blockchain tehnologiji.

Nakon tri dana intenzivnog rada, odabrani su i pobjednici od kojih je svatko osvojio nagradu  od 5.000 US$ za daljnji razvoj svojih ideja. Pobjednici su Mreža NVO RS iz Bosne i Hercegovine, RTV Cetinje iz Crne Gore i Slavko Ćuruvija Fondacija iz Srbije – tim koji je mentorski vodila Magdalena Kuleš.

Čestitamo pobjednicima i želimo im puno uspjeha u daljnjem razvoju projektne ideje.

prof. dr. sc. Hrvoje Stančić
Predstojnik Katedre za arhivistiku i dokumentalistiku