Naslovnica

Akademske godine 2006-2007 & 2007-2008

Projekti društveno korisnog učenja
 
 

Vizualni identitet društvene zajednice

Ciljevi projekata:

Cilj projekata je bio izraditi video materijal i promotivni CD (kao dio inicijative „sportom protiv droge“), dizajnirati digitalnu brošuru sa privlačnim dizajnom za sve studente koji bi se htjeli upoznati sa svijetom muzeja u Zagrebu (vodič kroz muzeje Grada Zagreba), izraditi grafičko rješenje za muzejsku izložbu (izložba „Svijetlo bogova“), te dizajnirati letke, postere i ostali promotivni materijal poput posjetnica i logoa.

Partneri:

1. Udruga ekstremnih sportova Slavonski Brod

2. Muzeji Grada Zagreba

3. Alternativno-kulturni centar "YUMA" - udruga mladih u Imotskom

4. Puturama

5. Udruga borilačkih vještina Krav-Maga

6. Klub tajlandskog boksa “Mustang“

 

Informatičko i računalno osposobljavanje za osobe s posebnim potrebama

Ciljevi projekta:

Cilj projekta "Internet za slijepe" bio je razviti mali priručnik "Pristup Internetu za slijepe i slabovidne", koji će služiti kao vodič kroz proces instalacije i korištenja Mozilla Firefox web preglednika. Mozilla web preglednik sadrži čitač zaslona koji čita sve dostupne informacije u aplikacijama i dokumentima ili prikazuje informacije na zaslonu za Brailleovo pismo, omogućujući slijepim i slabovidnim korisnicima da koriste ekvivalentnu funkcionalnost softvera kao i njihovi vršnjaci koji nemaju problema s vidom. Studenti su na projektu dodatno podučavali slijepe i slabovidne osobe kako koristiti prečace na tipkovnici, a snimili su i audio verziju priručnika. Projekt je opisan u radu: Basrak, Bojan; Matić, Sanja; Mikelić Preradović, Nives. Service learning in Information Science : Web for the blind // "The Future of Information Sciences : INFuture2007 – Digital Information and Heritage" / Seljan, Sanja ; Stančić, Hrvoje (ur.). Zagreb : Odsjek za informacijske znanosti, Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, 2007. Str. 501-507

Partneri:

1. Udruga slijepih i slabovidnih studenata Šišmiš (Fakultet Humanističkih i Društvenih Znanosti, Sveučilište u Zagrebu)

 

Multimedijski edukativni softver

Ciljevi projekata:

U prvom projektu studenti su razvili multimedisku aplikaciju za pripremu učenika za državnu maturu koja pokriva kompletan nastavni plan i program informatike u hrvatskim gimnazijama. Ovaj projekt je pridonio pripremljenosti učenika za ispit državne mature iz izbornog predmeta Informatike te im pružio uvid u nove načine usvajanja i evaluacije znanja (kao što su e-učenje i računalni testovi). Projekt je opisan u sljedećem radu: Mandić, Ana; Bakarić, Ana; Mikelić Preradović, Nives. Service e-Learning Project: State Graduation Online Demo Exam // The Future of Information Sciences: INFuture2011 - Information Sciences and e-society / Billinness, Clive ; Hemera, A. ; Meateljan, V. ; Banek Zorica, M. ; Stančić, H. ; Seljan, S (ur.). Zagreb : Department of Information Sciences, Faculty of Humanities and Social Sciences, 2011. Str. 235-243.

Rezultat drugog projekta je edukativni kviz (Igre i zabava) za računalno potpomognutu nastavu u nižim razredima osnovne škole (1. do 4. razreda). Kvizovi su pripremljeni za učitelje u suradnji sa učenicima škole koji su projektima pridonijeli svojim pismenim uratcima koji su naknadno pretvoreni u računalni oblik i interaktivne aktivnosti.

Partneri:

1. Gimnazija Velika Gorica & Nacionalni Centar za Vanjsko vrednovanje

2. OŠ „Braća Ribar“, Sisak

 

Edukativne radionice za širu društvenu populaciju

Ciljevi projekata:

Rezultat projekta u Dječjem odjelu Gradske knjižnice u Zagrebu je bila Radionica engleskog jezika za djecu. Drugi projekt (realiziran u Četvrtoj Gimnaziji u Zagrebu) je bila radionica za učenike srednjih škola o pretraživanju informacija i kriptologiji, s ciljem pomoći maturantima u njihovoj potrazi za informacijama o budućem studiju, te s ciljem promocije studija Informacijskih i komunikacijskih znanosti među budućim brucošima. Treći projekt, u kojem su sudjelovali studenti diplomskog studija Muzeologije i studenti Informacijskih znanosti nastavničkog smjera bio je dizajnirati bilježnicu za osnovnoškolce koja se koristi prilikom obilazaka Muzeja Grada Zagreba. Učenici i kustosi su ocijenili bilježnicu kao zanimljiv i koristan alat za djecu koji mogu zadržati kao suvenir njihovog posjeta muzeju. Konačno, cilj posljednjeg projekta je bio radionica za učenike osnovnih škola o svakodnevnom životu slijepih i slabovidnih osoba, koja je ralizirana kroz blisku suradnju s Tiflološkim muzejom u Zagrebu.

Partneri:

1. Muzej Grada Zagreba

2. Knjižnica grada Zagreba – Dječji odjel Gradske knjižnice

3. Četvrta gimnazija, Zagreb

4. Tifološki muzej

 

Interaktivna baza podataka (s multimedijskim sadržajem)

Ciljevi projekata:

Rezultat projekta s udrugom „Prijatelji životinja“ je bila baza vegetarijanskih proizvoda koji su dostupni u trgovinama i CD s multimedijskim sadržajem koji potiče građane na zdraviji način života pomoću vegetarijanskih recepata i informacijama o zdravoj hrani na zanimljiv način (putem interaktivne baze podataka i multimedijske aplikacije na CD-ROM-u). Proizvod suradnje s OŠ "Vukovina" je bila baza podataka o studentima s invaliditetom, kao i poduka nastavnog osoblja u korištenju baze podataka. U suradnji s Odredom izviđača „Bota“, studenti su razvili bazu podataka izviđačkih aktivnosti kako bi pomogli članovima planirati svoje aktivnosti u proljeće, ljeto, jesen i zimu. Projekt realiziran u suradnji s udrugom "Igra" koja pruža rehabilitacijsko-obrazovnu i psiho-socijalnu pomoć kroz aktivnosti neformalnog obrazovanja rezultirao je razvojem mjesečnog kalendara za osoblje i baze podataka svih volontera u udruzi. U drugom projektu učenici su razvili bazu podataka o svim članovima Saveza izviđača Zagreba i podučili osoblje kako održavati tu bazu podataka. Europski parlament mladih (EYP) u Hrvatskoj je dobio bazu podataka svih svojih članova, kao i udruga HVIDRA te udruga "Extreme Wireless".

Partneri:

1. Udruga „Prijatelji životinja“: ZegeVege project

2. OŠ „Vukovina“ Velika Gorica

3. Odred izviđača „Bota“

4. Udruga “Igra”

5. Savez izviđača Zagreba

6. Europski parlament mladih Hrvatske

7. HVIDRA

8. Udruga bežičnh korisnika “Extreme Wireless“

 

Web za školu

Ciljevi projekata:

Rezultat projekta u OŠ "Medvedgrad“ je bila funkcionalna web stranica, a učenici škole su sudjelovali u njenom dizajnu. Iste aktivnosti društveno korisnog učenja provedene su i u ostalim osnovnim školama koje su bile partneri našim studentima.

Partneri:

1. OŠ "Medvedgrad“, Zagreb

2. OŠ "Zdenko Turković", Kutjevo

3. OŠ "Ljudevit Modec", Križevci

4. OŠ "Josip Juraj Strossmayer", Đurđenovac

5. OŠ "Žuti Brijeg", Zagreb

6. OŠ "Petar Zrinski", Jalžabet

 

Web za fakultet

Ciljevi projekata:

Ciljevi ovih projekata su bili prikupljanje informacija i transfer u digitalni oblik, primijena znanja studenata o obradi podataka te stvaranje funkcionalne web stranice i poduka osoblja fakulteta o ažuriranju stranice.

Partneri:

  1. Katedra za sinologiju, Odsjek za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskog fakulteta u Zagrebu

Odsjek za hungarologiju, turkologiju i judaistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu

 

Web za profesore

Ciljevi projekta:

Dva projekta su realizirana u suradnji s profesorima Filozofskog Fakulteta u Zagrebu: za prvi projekt su studenti prikupili i pretvorili podatke u digitalni oblik za profesorovu osobnu web stranicu, napravili web stranicu i podučili ga o ažuriranju iste, dok su za drugi projekt studenti digitalizirali nastavni materijal za jedan kolegij te dizajnirali online kolegij u sustavu za učenje na daljinu - Omega da bi omogućili dostupnost nastavnog materijala svim studentima.

Partneri:

1. Profesori Filozofskog fakulteta u Zagrebu

 

Web za studente

Ciljevi projekata:

Glavni cilj ovih projekata je bio dizajnirati newsportal s bazom članova i promotivni materijal za klub studenata (KSIZ), izraditi web stranicu i podučiti članove kluba studenata o ažuriranju ("Domaći" i Pinocchio"), prikupiti i digitalizirati podatke, napraviti web stranicu za udrugu studenata i prevesti stranicu na engleski (HUSB) te izraditi web stranicu koja zadovoljava potrebu slijepih i slabovidnih studenata ("Šišmiš").

Partneri:

1. Klub studenata informacijskih znanosti (KSIZ)

2. Klub studenata talijanistike „Pinocchio”;

3. Klub studenata etnologije „Domaći”

4. Udruga slijepih i slabovidnih studenata „Šišmiš“

5. Hrvatsko udruženje studenata brodogradnje

 

Web za školsku knjižnicu

Ciljevi projekta:

Dizajn web stranice školske knjižnice koja će omogućiti učenicima uvid u fond knjižnice i olakšati posudbu željene literature te im pružiti informacije o aktivnostima i radnom vremenu knjižnice. Stranica sadrži linkove na fond knjižnice, aktivnosti, popis lektire, itd.

Partner :

1. OŠ "Medvedgrad", Zagreb

 

Web za širu društvenu zajednicu

Ciljevi projekata:

Glavni cilj ovih projekata bio je prikupiti dokumente i digitalizirati podatke, primijeniti znanje o obradi podataka, izraditi web stranicu udruge / partnerske organizacije te osposobiti osoblje za održavanje iste. Na jednom od projekata studenti su razvili bazu podataka s bibliografijom koja pokriva publikacije vezane za ljudska prava, a koja je integrirana u već postojeću web stranicu (Centar za ljudska prava).

Partneri :

1. Društvo invalida cerebralne i dječje paralize

2. Centar za ljudska prava

3. Udruga “Joga u svakodnevnom životu”

4. Klapa „Dišpet”

5. Klub izviđača - istraživača “Plava Planina"

6. Udruga „Na drugi način“, škola za posvojitelje

7. HDIO - Hrvatsko društvo za internističku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora

8. A capella Božićni ulični pjevači

9. Europski parlament mladih Hrvatske

10. HVIDRA

11. DITS - Društvo inženjera i tehničara grada

12. Centar za rehabilitaciju "Zagreb“