Naslovnica

Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti
Filozofski fakultet
Ivana Lučića 3, 10000 Zagreb
http://inf.ffzg.unizg.hr/

Radionica 15
Uvod u univerzalnu decimalnu klasifikaciju

Voditeljica radionice:
dr. sc. Aida SlavićOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 
UDK konzorcijum

Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Ivana Lučića 3
seminarska dvorana na 2. katu nove knjižnice

Radionica je održana u dvama terminima:
četvrtak 16. travnja 2009. i ponedjeljak 18. svibnja 2009.


O UDK
Univerzalna Decimalna Klasifikacija (UDK) je pomagalo u organizaciji znanja koje se koristi u knjižnicama i dokumentacijskim centrima te u organizaciji digitalnih zbirki u oko 130 zemalja svijeta, a tablice UDK postoje prevedene na 40 jezika.
UDK je de facto standard u indeksiranju i klasifikaciji dokumentata, a zanimanje za ovu shemu i njenu primjenu nadilazi okvir bibliografske domene. 

KOME JE NAMIJENJENA RADIONICA?
Ova radionica je uvodnog tipa i namijenjena je svima zainteresiranima da nauče, utvrde ili osvježe znanje o tome kako koristiti UDK. Sadržaj radionice može biti od interesa ne samo knjižničarima već i informacijskim stručnjacima koji se zanimaju za kontroliranje rječnike i indeksne jezike i sudjeluju u gradnji i primjeni indesknih jezika, popularnih taksonomija i sl.


SADRŽAJ RADIONICE
Polaznici će biti instruirani o sadržaju i strukturi klasifikacijske sheme o tome kako moderna anlitičko-sintetička shema funkcionara i kako se koristi u indeksiranju sadržaja. U prvom dijelu radionice prezentacije i objašnjenja bit će popraćena serijom praktičnih vježbi iz gradnje UDK brojeva i radom na tiskanim tablicama UDK na hrvatskom jeziku a prezentacija i online tablicama. U drugom dijelu praktične vježbe na dokumentima uključit će sadržajnu analizu odabranih primjera, vježbe u klasificiranju knjižne i neknjižne građe.


O PREDAVAČU
Dr. sc. Aida Slavić radi za UDK Konzorcijum u Hagu i Londonu kao jedan od urednika UDK, angažirana na pripremi, planiranju promjena te održavanju klasifikacije. Kao savjetnik British Standards Institution sudjelovala je na pripremi online i tiskanog izdanja engliskih tablica te držala radionice UDK za BSI i za CILIP. Dr. Slavić je autor preko šezdeset članaka iz područja organizacije znanja, klasifikacije, metapodataka, a sudjelovala je s pozvanim izlaganjima na brojnim međunarodnim skupovima te kao pozvani predavač na sveučilištima u Hrvatskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Španjolskoj.

PROGRAM

09.00 – 10:00 Registracija i kava
10.00 – 11.15 1: Uvod u klasifikaciju. Principi strukture i organizacije. Upoznavanje s tablicama
11.15 – 11.30 Odmor uz kavu/čaj
11.30 – 12.30 2: UDK Tablice. 'Govorimo' UDK: gradnja složenih izraza. Vježbe iz gradnje brojeva
12.30 – 13.30 Pauza za ručak 
13.30 – 14.30 3: Sadržajna obrada. Grupiranje prema sadržaju i precizno označivanje sadržaja poradi pretraživanja
14.30 – 14.45 Odmor uz kavu/čaj
14.45 – 16.00 4: Klasifikacija knjižne i neknjižne građe. Signiranje. Vježbe na primjerima. 
Diskusija

Uz radionicu su polaznici dobili set tiskanih materijala. Na kraju polaznici su dobili potvrdu o pohađanju radionice. Kava, čaj i lagani ručak bili su uključeni u cijenu radionice.