Naslovnica

Odsjek za informacijske i komunikacijske znanosti
Filozofski fakultet
Ivana Lučića 3, 10000 Zagreb
http://inf.ffzg.unizg.hr/


Radionica 7:
Digitalizacija i organizacija digitalnih arhiva

Voditelji radionice: 
doc. dr. sc. Hrvoje Stančić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
mr. sc. Goran Zlodi, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
25. travnja 2007., Arhiv Vojvodine, Novi Sad, Srbija

Radionicu su sponzorirali:
KRAŠ i Aquarius Records

Galerija slika

9.30 – 10.00 Registracija 
10.00 – 10.15 Uvod u radionicu
10.15 – 11.15 1. dio: Organizacija digitalizacijskog procesa u institucijama
11.15 – 11.30 Pauza za kavu/čaj
11.30 – 12.30 2. dio: Kako formirati digitalni arhiv?
12.30 – 13.30 Pauza za ručak
13.30 – 14.30 3. dio: Metapodaci – ključni elementi svakog digitalnog arhiva
14.30 – 14.45 Pauza za kavu/čaj
14.45 – 15.30 4. dio: Dugoročno očuvanje i migracija
15.30 – 15.45 Zaključak radionice
15.45 – 16.00 Diskusija (i dodjela potvrda o sudjelovanju)


Sadržaj radionice:
Pravilna organizacija i planiranje digitalizacijskih projekata unutar neke institucije je od izuzetne važnosti ako se problematika sagleda kroz prizmu očuvanja elektroničke građe na dulji vremenski rok. Pritom je važno znati, a to su ujedno i glavne teme ove radionice, kako pristupiti cijelom projektu, kako organizirati i formirati digitalni arhiv, kako što brže i što kvalitetnije obaviti postupak digitalizacije, gdje smjestiti i kako organizirati velike količine elektroničke građe. Praktično će se prikazati upotreba brzog skenera kao jednog od mogućih tehničkih rješenja. Nadalje, kako opisati sadržaj, ali i primijenjene postupke očuvanja, koju sve ulogu mogu igrati metapodaci, te koje je standarde preporučljivo koristiti. Prikazat će se i mogućnosti skladištenja (engl. storage systems) velike količine građe u elektroničkom obliku. Završno će se obraditi problematika migracije jer digitalizirana građa vrlo brzo zastarijeva (sustavi, aplikacije, formati zapisa itd.) uslijed neprestanog tehnološkog razvoja.


Cilj radionice:
Radionica je namijenjena arhivistima, osobama koje rade s velikim količinama administrativne dokumentacije te informacijskim stručnjacima koji žele osvježiti ili ažurirati znanje o digitalizaciji, organiziranju digitalizacijskih projekata, najnovijim dostignućima u području skeniranja i skladištenja elektroničke građe, standardima metapodataka te migraciji. Iako se poznavanje osnovnih principa digitalizacije podrazumijeva, radionica je tako osmišljena da u njoj mogu aktivno sudjelovati i osobe bez takvih stručnih znanja, te direktori, ravnatelji i menadžeri u čijoj nadležnosti će se digitalizacijski projekti odvijati.

Uz radionicu polaznici su dobili set tiskanih materijala. Na kraju su polaznici dobili potvrdu o pohađanju radionice. Kava, čaj i lagani ručak bili su uključeni u cijenu radionice.

Galerija slika