Naslovnica
 • Hrvatski državni arhiv (od 1.6.2020. nadalje prima studente na praksu)kontakt za praksu: gđa. Vlatka Lemić Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. http://www.arhiv.hr
  - rad na obradi arhivskog gradiva
 • Leksikografski zavod Miroslav Krleža (trenutno ne prima studente na praksu) kontakt za praksu: prof. dr. sc. Hrvoje Stančić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  - Digitalizacija izdanja Leksikografskog zavoda protočnim skenerima
  - Grafička obrada digitaliziranog gradiva (OCR, obrada slika itd.)
  - Priprema digitaliziranog i obrađenog gradiva za web
 • DAZ - Državni arhiv Zagreb, Opatička 29 (prima studente na praksu - 1 student u lipnju i dalje redovito od rujna 2020.)kontakt osoba u DAZ-u: gđa. Branka Molnar, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 01/4807-165
  - Upoznavanje arhiva kao informacijske institucije. Postupak arhivske obrade gradiva od identifikacije gradiva do izrade metapodataka.
  - Priprema materijala i postavljanje na web
  - Priprema izložbi
 • Hrvatski športski muzej, Praška 2 / II. kat, Zagreb (zbog oštećenja u potresu trenutno ne prima studente na praksu) Kontakt osoba: gđa. Đurđica Bojanić, v.d. ravnatelja, 01/4833-483, 098/409-327, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje).
 • - obrada arhivkoga gradiva
  - obrada knjižničnog fonda
 • Hrvatske ceste, arhiv, Vončinina 3, Zagreb, (trenutno ne prima studente na praksu)
  kontakt za praksu - voditelj centralnog arhiva g. Davor Bašić, prof.inf.-arhiv. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 01/4722-430.
  Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)
  - uvodno - pomoćni arhivski poslovi
  - popisivanje gradiva u sustav za upravljanje dokumentima (EMC Documentum)
  - skeniranje jednostavnijeg gradiva (ugovori ili zemljopisne karte)
 • KRAŠ, Ravnice 48, Zagreb, (prima studente na praksu od 15.6.2020., maksimalno dvije osobe istovremeno) kontakt osoba za praksu Draženko Kovač, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)
  1. Digitalizacija dokumentacije (priprema dokumentacije za digitalizaciju, skeniranje, pregled mikrografske opreme, indeksiranje, validacija podataka)
  2. Fizička pohrana dokumentacije (tehnologija barkodiranja, tehnologija rukovanja sadržajem građe, tehnologija smještaja građe)
  3. Izrada elaborata stanja arhivskog gradiva i arhiva (izrada elaborata, izrada fotoelaborata, popis gradiva)
 • Institut za povijest umjetnosti (IPU), Ulica grada Vukovara 68, Zagreb (od 21.5.2020. nadalje prima studente na praksu), kontakt za praksu: gđa. Lina Šojat, voditeljica knjižnice, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)
  1. Digitalizacija dokumentacije (priprema dokumentacije za digitalizaciju, skeniranje, indeksiranje, validacija podataka)
  2. Fizička pohrana dokumentacije (tehnologija rukovanja sadržajem gradiva, tehnologija smještaja gradiva)
  3. Izrada obavijesnih pomagala i elaborata stanja arhivskog gradiva i arhiva

Studenti arhivistike mogu predložiti odrađivanje prakse i u nekom državnom arhivu koji nije naveden na ovome popisu (za popis državnih arhiva vidi: https://had-info.hr/arhivi-u-hrvatskoj), ali u tom slućaju je potrebno provjeriti može li predloženi državni arhiv primiti studente na praksu. U tom slućaju, radi daljnje koordinacije, najprije kontaktirajte prof. dr. sc. Hrvoja Stančića (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).


Studenti diplomskog studija informacijskih znanosti, smjer bibliotekarstvo koji trebaju odraditi praksu u knjižnici moraju se javiti prof. dr. Danieli Živković.

Prof. dr. sc. D. Živković ima konzultacije četvrtkom 10 - 12 sati ili je možete kontaktirati mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
.Knjižnice u kojima se odrađuje praksa su:

- Knjižnica Filozofskog fakulteta u Zagrebu,
- Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu,
- Knjižnice grada Zagreba,

- Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti,
- Hrvatska knjižnica za slijepe.