Media and communicology

BAŠTINA ZA LJUDE, ZBOG LJUDI
Kongres studenata muzeologije
konferencija na daljinu / video konferencija
27. studeni 2020.


Kongres studenata muzeologije pod nazivom „Baština za ljude, zbog ljudi“ ove će se godine održati na daljinu, online 27. studenog 2020. Namijenjen je studentima/cama (i stručnjacima/kinjama) muzeologije, srodnih znanosti, ali i ostalih usmjerenja (np. ekonomija, turizma, menadžment itd.) čiji se znanstveni i istraživački interesi dotiču kulturnog i baštinskog sektora.

Predložene teme su:
• način na koji globalizacija i informatizacija utječu na razvoj baštine, muzeja i muzejske publike
• problem komodifikacije kulture i baštine;
• pitanje održivosti kroz socijalne, kulturne, okolišne i ekonomske aspekte;
• istraživanje mehanizma za što kvalitetniji spoj potreba zajednice i potreba kulturnog sektora;
• kulturni turizam;
• virtualna stvarnost; virtualni muzeji i izložbe; gamifikacija
• transformacija kulturnih institucija (budućnost muzeja, galerija, eko-muzeja, centara za kulturu itd.)
• pitanja budućnosti muzejske struke

Osim toga, suočeni smo s globalnom pandemijom širenja virusa COVID-19 koja je nedvojbeno na različite načine promijenila gotovo sve aspekte „standardnog“ života na mikro i makro razini. Potaknuti time, postavljamo pitanje o mjestu koje će kulturni sektor zauzeti u nadolazećem razdoblju, odnosno u vrijeme „novog normalnog“.

Istodobno kulturni je sektor pretrpio velike materijalne štete u nedavnom potresu koji je pogodio Zagreb što dovodi u pitanje održavanost muzeja i kulturnih institucija, te u kojim razmjerima ista pridonosi zaštiti od materijalnih šteta na zgradama, ali i samim zbirkama.
Ostale teme će biti također uzete u obzir!

Pozivamo sve zainteresirane da se prijave za izlaganje na kongresu do 20. listopada 2020. na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., s naslovom „PRIJAVA NA KONGRES“. Prijava mora sadržavati naziv teme, sažetak rada (do 400 riječi), ime i prezime, fakultet i smjer ili naziv institucije.
Autori će povratnu informaciju dobiti putem e-maila do 25. listopada 2020. Radni jezik kongresa je hrvatski (i engleski, ako će biti potrebe), a sudjelovanje je besplatno.

Organizacijski tim trećeg Kongresa studenata muzeologije FF SuZG