Studentska praksa

Studentska praksa

 

Praksa za dvopredmetni studij traje 40 sati, a za jednopredmetni 80 sati.

 

Potvrda o izvršenoj praksi (.doc)

 • Hrvatski državni arhiv (od 1.6.2020. nadalje prima studente na praksu), kontakt za praksu: gđa. Lana Žaja, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje) - rad na obradi arhivskog gradiva
 • DAZ - Državni arhiv Zagreb, Opatička 29 (prima studente na praksu od rujna 2020.), kontakt osoba u DAZ-u: gđa. Mirjana Gulić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - Upoznavanje arhiva kao informacijske institucije. Postupak arhivske obrade gradiva od identifikacije gradiva do izrade metapodataka.
  - Priprema materijala i postavljanje na web
  - Priprema izložbi
 • Financijska agencija (FINA), Arhivsko-dokumentacijski centar (ADC), Vrtni put 3, Zagreb, (NOVO praksa je moguća u srpnju i od 15. kolovoza 2020. nadalje; dogovori mogu ići odmah). Kontakt za praksu - gosp. Boris Herceg, voditelj ADC-a, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

- digitalizacija dokumentacije
- fizička pohrana dokumentacije

 • Hrvatski športski muzej, Praška 2 / II. kat, Zagreb (zbog oštećenja u potresu trenutno ne prima studente na praksu). Kontakt osoba: gđa. Đurđica Bojanić, v.d. ravnatelja, 01/4833-483, 098/409-327, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje).

- obrada arhivskoga gradiva
- obrada knjižničnog fonda

 • Hrvatske ceste, arhiv, Vončinina 3, Zagreb (trenutno ne prima studente na praksu) kontakt za praksu - voditelj centralnog arhiva gosp. Davor Bašić, prof.inf.-arhiv. Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., 01/4722-430.
  Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)
  - uvodno - pomoćni arhivski poslovi
  - popisivanje gradiva u sustav za upravljanje dokumentima (EMC Documentum)
  - skeniranje jednostavnijeg gradiva (ugovori ili zemljopisne karte)
 • SRCE (trenutno ne prima studente na praksu)kontakt za praksu: gđa. Vesna KajišOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)
 • KRAŠ, Ravnice 48, Zagreb, (prima studente na praksu od 15.6.2020., maksimalno dvije osobe istovremeno) kontakt osoba za praksu Draženko Kovač, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)
  - upoznavanje sa svim procesima vezanima za proces pripreme dokumentacije za digitalizaciju, procesom digitalizacije, procesima fizičke pohrane dokumentacije te postupanje s konvencionalnim gradivom
 • Institut za povijest umjetnosti (IPU), Ulica grada Vukovara 68, Zagreb (od 21.5.2020. nadalje prima studente na praksu), kontakt za praksu: gđa. Lina Šojat, voditeljica knjižnice, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)
  • Digitalizacija dokumentacije
   • Priprema dokumentacije za digitalizaciju
   • Skeniranje
   • Indeksiranje
   • Validacija podataka
   • Sustavi arhivske pohrane
  • Fizička pohrana dokumentacije
   • Postupci rukovanja opsegom i sadržajem gradiva
   • Postupci pohrane gradiva
   • Aplikativno rješenje upravljanja dokumentacijom

 

 • Hrvatska radiotelevizija (HRT), Prisavlje 3, Zagreb (trenutno ne prima studente na praksu) kontakt za praksu: gđa. Kristinka Knežević Wozdecky, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)

 

 • CEMEX Hrvatska d.d., Cesta dr. Franje Tuđmana 45, Kaštel Sućurac, kontakt za praksu: gđa. Sanja Mužić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prilikom javljanja mailom, pod cc. stavite i Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje)
  Studenti se upoznaju sa svim procesima vezanim za popisivanje i pohranu dokumentacije:
  1. Popisivanje dokumentacije
      a. Priprema dokumentacije za popisivanje
      b. Popisivanje
      c. Tehnička obrada popisane dokumentacije
  2. Fizička pohrana dokumentacije 

 

 • Arhivi (Kontakt osoba: prof. dr. sc. Hrvoje Stančić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.).

 

Druge ustanove:

 • Gradsko stambeno-komunalno gospodarstvo
 • Globalnet
 • Ador
 • Hrvatski Telekom
 • Pliva
 • Muzeji

 

Za praksu iz područja jezičnih tehnologija, strojnog prevođenja, računalno potpomognutog prevođenja, lokalizacije i sl. Prilikom javljanja mailom, pod cc staviti Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 

 

Za praksu (duže vrijeme, minimalno 20 sati tjedno) iz područja analize podataka, vizualizacije i sl. u kompanijama Mediatoolkit i Bornfight. Prilikom javljanja mailom, pod cc staviti Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. 


Studenti 3. god. preddiplomskog studija informacijskih znanosti koji žele odraditi praksu u knjižnici mogu se javiti izv. prof. dr. sc. Danieli Živković.

Izv. prof. dr. sc. D. Živković ima konzultacije četvrtkom 10 - 12 sati ili je možete kontaktirati mailom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
.


Knjižnice u kojima se može odraditi praksa su:
- Knjižnica Filozofskog fakulteta,
- Nacionalna i sveučilišna knjižnica,
- Knjižnice grada Zagreba,
- Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

 

 • Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Frankopanska 26. Kontakt za praksu: dr. sc. Ivan Smolčić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
  Prilikom javljanja mailom, pod CC stavite Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje).
  Rad u uredničkom sučelju Hrvatske tehničke enciklopedije:
  - organizacija podataka, metapodatci, liste
  - verifikacija podataka
  - upoznavanje s temeljnim leksikografskim radom.

 

 • Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Republike Austrije 16. Kontakt za praksu: Josip Mihaljević, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prilikom javljanja mailom, pod CC stavite Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (na znanje).
  Rad na Hrvatskom mrežnom rječniku (MREŽNIK):
  - upoznavanje s postupkom izrade mrežnoga rječnika
  - upoznavanje s radom u TLexu i sa SketchEngineom
  - provjera strukture rječničkoga članka u TLexu
  - priprema dokumenata za digitalizaciju
  - izrada interaktivnih obrazovnih sadržaja u H5P-u
  - uređivanje mrežnih stranica u HTML-u i CSS-u.

 

 

 • Arhiv Tošo Dabac (u sklopu Muzeja suvremene umjetnosti), Ilica 17. Kontak za praksu: Marina Benažić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. i Ivana Janković, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Prilikom javljanja mailom, pod CC stavite zOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. (Željka Miklošević). 

          Arhiv Tošo Dabac umjetnička je zbirka koja broji više od 160 000 negativa i preko 2000 izrađenih fotografija, vrijednu fotografsku opremu i bibioteku, te hemerotečnu građu. U njoj se čuva opus Toše Dabca, jednog od najznačajnijih i najsvestranijih hrvatskih fotografa Osim umjetničke, zbirka fotografija Toše Dabca ujedno ima i veliku dokumentarnu vrijednost jer svjedoči o povijesti Zagreba i naših krajeva. Obuhvaća najrazličitije teme, od portreta, umjetničkih djela i gradskog života, arhitekture do pejzaža i folklora. Zbirka Arhiv Tošo Dabac nalazi se u Ilici 17, 10 000 Zagreb, u nekadašnjem prostoru fotografskog studija Toše Dabca osnovanog 1940. godine.

Opis poslova:

 • rad na preventivnoj zaštiti građe (spremanje u beskiselinske košuljice i kutije)
 • obrada neinventirane građe (mjerenje uvećanja fotografija nastalih na temelju negativa Toše Dabca, usklađivanje brojčanih oznaka na negativima)
 • rad na obradi dokumetacije u zbirci (unošenje podataka u računalni program koji se tiče sekundarne dokumentacije poput Dapčevih pisama, narudžbi za fotografije i sl.)
 • pomoć u organizaciji predavanja i fotoradionica iz programa manifestacije 11. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac te na postavljanju izložbe Toše Dabca