U zimskom semestru ak. god. 2019/2020. studentima preddiplomskog studija informacijskih i komunikacijskih znanosti (3. i 5. semestar) u ponudi je izborni kolegij „ANALIZA I VIZUALIZACIJA PODATAKA“ (1P+1S+1V, 4 ECTS) pod vodstvom prof. dr. sc. Sanje Seljan.

Cilj kolegija je stjecanje kompetencija potrebnih za analizu, obradu i vizualizaciju podataka. Kolegij će omogućiti stjecanje tehničkih, organizacijskih, komunikacijskih i analitičkih vještina potrebnih za razumijevanje i upravljanje podacima, izradu vizualnih prikaza te osigurati temelje za primjenu znanja u poslovnoj analitici i vizualnim komunikacijama. Funkcionalnosti će se provjeravati kroz primjere koji će omogućiti razumijevanje i primjenu u konkretnim situacijama. Studenti će, prema vlastitom interesu, u timskom radu izraditi projekt (za razinu odjela, institucije ili većeg broj korisnika) kojim će se provesti analiza podataka, vizualizacija i kritička interpretacija podataka.

Sadržaj:

Priprema podataka za obradu. Odnos: podatak – informacija – znanje - poslovno odlučivanje. Analiza potreba za vizualnim i dinamičnim prikazom podataka.  Analiza i priprema podataka. Pretvaranje podataka u vizualni prikaz. Deskriptivna analiza podataka. Rad sa softverom za vizualni prikaz podataka.  Radno okruženje. Povezivanje s izvorima podataka. Kontrola kvalitete podataka. Izrada i analiza vizualnog prikaza.  Selekcija podataka – filtriranje, grupe, hijerarhije i donošenje odluka. Agregacija podataka. Kalkulacije. Mape. Prediktivna analitika. Prijenos podataka na upravljačku ploču. Organizacija podataka. Primjena vizualnog prikaza u dinamičkim podacima. Primjena serverske verzije softvera za vizualni prikaz podataka. Analiza podataka u specifičnom poslovnom okruženju u različitim institucijama, u edukaciji i dr. Elementi poslovne inteligencije. Manipulacija, selekcija i vizualizacija podataka prema odabranim kriterijima, vrstama podataka i načinu prikaza. Primjena analitike u odlučivanju.