Francuski institut u Hrvatskoj

poziva vas na "Digitalni rendez-vous" : mjesec predstavljanja digitalnih kultura

Riječ je o novom projektu Francuskog instituta u Hrvatskoj vezanom uz nove medije te kulturne i kreativne industrije usmjerenom prema mladoj publici i široj publici općenito.

– Okuplja više lokalnih aktera iz područja novih tehnologija u cilju stvaranja novog ekosustava koji Francuski institut čini središtem  promišljanja, inovacija te francuskih i hrvatskih edukativnih akcija u digitalnom području.

– Francuski stručnjaci iz kulturnih, znanstvenih i institucionalnih područja gostovat će u Zagrebu i razmnjenjivati mišljenja i iskustva sa svojim hrvatskim kolegama  te sa širokom publikom dijeliti svoje vizije najnovijih dostignuća u području digitalnog, njegovu tehničku i umjetničku primjenu, etička pitanja, kao i edukativne izazove  koje to područje pobuđuje.

– Izložba najboljih radova neovisne naklade francuskih video igara,  radionice « glitch arta » koje uvode u manipulaciju podacima i dekonstrukciju slika, predstavljanje «Dozvole za  internet» koja podučava kako potpuno sigurno surfati internetom, upotpunit  će ovo cjelovito istraživanje.

PROGRAM

1. Javni sastanci

Svi će se odvijati u Francuskom institutu, Preradovićeva 5

Radionice su besplatne uz predhodnu najavu : Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Petak 9.11.2018.

  • 17h : Predavanje o umjetnoj inteliganciji i znanstvenoj fantastici, između mašte i stvarnosti koje će održati Jean Ponce, direktor istraživanja u Nacionalnom institutu za istraživanje informatike i automatike – INRIA. (na engleskom)
  • 18h30 : Otvorenje izložbe “S’il vous play” - Ova će izložba predstaviti neovisnu produkciju francuskih video igara kroz izbor «ozbiljnih igara» koje pobuđuju empatiju igrača prema ranjivim skupinama poput migranata, osoba s posebnim potrebama…

Subota 17.11. i 24.11.2018. od 11h do 13h

  • Radionice «glitch art» i «data moshing » za sve dobne skupine vodi hrvatska udruga «Format C». Široka publika dobit će priliku naučiti osnove praksi koje omogućuju ujedno tehnički, umjetnički i kritički pristup novim medijima.  Sudionici će koristiti besplatne programe koji vrše intervencije unutar statičnih slika te će naučiti kako raditi s digitalnim datotekama u stvaranju «glitch arta» – umjetnosti traženja, dokumentiranja i kataliziranja čudnih grešaka koje se pojavljuju u raznim elektroničkim sustavima.

 

2. Stručni susreti

Petak 9.11.2018.

  • na Fakultetu elektrotehnike i računarstva: Jean Ponce, direktor istraživanja u INIRIA, održat će predavanje o umjetnoj inteligenciji

(datum i mjesto bit će naknadno definirani)

  • Razmjena mišljenja o «dozvoli za internet» , akciji koja ima za cilj učenike javnih škola u Francuskoj senzibilizirati prema dobrim praksama korištenja interneta