Akademska godina 2016-2017

Projekti društveno korisnog učenja

 

Projekt 1: Siguran frend uvijek je trend!

Projekt je osvojio Rektorovu nagradu za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici u ak. god. 2016./2017.

Poveznica: http://www.unizg.hr/fileadmin/rektorat/Istrazivanja/Znanstvena_postignuca/Nagrade/Rektorova/2016_2017_srpanj_RN_nagradeni_radovi.pdf

Projekt je realiziran s OŠ Rapska. Misija projekta bilja je održati učenicima edukativne radionice o zaštiti na Internetu te ih na njima zanimljiv i jasan način podučiti o sigurnosti na Internetu, s naglaskom na društvene mreže i odgovorno ponašanje na Internetu. Vizija projekta bila je podizati svijest učenika, nastavnika i roditelja o sigurnosnim problemima i mogućnostima zaštite na Internetu. Budući da u nastavnom planu i programu  nije zastupljena tema o sigurnosti i zaštiti na Internetu, studenti su u suradnji s nastavnicom informatike OŠ Rapska izradili odgovarajuće materijale te u nastavi pokušali na što zanimljiviji način djeci prenijeti najvažnije informacije o zaštiti i predstavljanju na Internetu te ih upozoriti na opasnosti.

Poveznica na video: https://youtu.be/RMvFwezEHaI

Poveznica na Prezi prezentaciju: https://prezi.com/ilrh0jbajsc_/siguran-frend-uvijek-je-trend/

 

Projekt 2: Informacijske radionice za učenike osnovnih škola

Projekt je realiziran sa školom Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici. Cilj projekta bio je potaknuti učenike osnovnih škola da pretražuju internet i koriste društvene medije na odgovoran način i uz oprez te da ih se pouči radu na ISSUE platformi.

Poveznica na Prezi prezentaciju: https://prezi.com/adl5fgwyggti/informacijska-radionica/

Poveznica na video: https://youtu.be/ZNgls_6ZFvM

 

Projekt 3: Digitalna obrada fotografije za djecu osnovne škole

Projekt je realiziran s knjižnicom Augusta Cesarca.  Prvi cilj ovog projekta bio je podučiti i upozoriti osnovnoškolsku djecu da slike na naslovnicama časopisa nisu stvarna mjera ljepote i da su fotografije slavnih osoba obrađene od čitavog niza stručnjaka te da je ta "umjetna ljepota "nerealna. Na taj način studenti su htjeli poboljšati samopouzdanje i samopoštovanje djece u višim razredima osnovnih škola, koji su u adolescentnoj dobi vrlo osjetljivi na svoj vanjski izgled i stalno su izloženi pritisku medija i fotografija "savršenih" muškaraca i žena koje nameću osjećaj inferiornosti. Drugi cilj projekta bio je predstaviti "svijetlu" stranu alata za obradu fotografija kroz praktične radionice za djecu gdje su djeca kreirala različite pozivnice i letke, usvajajući vještine koje im mogu biti korisne tijekom njihovog budućeg obrazovanja.

Poveznica na video: https://youtu.be/xabbkgpZTN0

Poveznica na Prezi prezentaciju: https://prezi.com/p0qxoopftap1/dku/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

 

Projekt 4: TOOROOM- VIRTUALNA ŠETNJA Klubom mladih Velika Gorica

Projekt je realiziran s Klubom mladih u Velikoj Gorici.  Rezultati ankete koju su organizirali mladi i članovi alternativne scene Velika Gorica pokazali su da mladim ljudima u gradu Velika Gorica (15 - 29 godina starosti) nedostaju alternativna mjesta za izlazak, besplatne edukativne radionice i raspravljački klub te druga kulturna, sportska i društvena događanja. Kako bi se zadovoljile potrebe tih mladih, gradonačelnik je potaknuo otvaranje Kluba mladih.

U ovom projektu studenti su izradili prijedlog TOOROOM-a koji promovira i potiču mlade ljude u Velikoj Gorici da posjete svoj Klub mladih. Studenti su imali cilj pomoći gradu i lokalnoj zajednici u podizanju svijesti o postojanju takvog korisnog mjesta među što većim brojem mladih ljudi.

Poveznica na video: https://youtu.be/alYf1qAR5sE

Poveznica na Prezi prezentaciju: https://prezi.com/doq35psc1l8s/vr-tooroom/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

 

Projekt 5: Informacijska pismenost kao ključni atribut za cjeloživotno učenje

Projekt je realiziran s dječjom knjižnicom Marina Držića i osnovnom školom Marina Držića. Cilj projekta bio je provoditi radionice informatičke pismenosti učenicima osnovnih škola u dobi od 10 do 12 godina, a posebno ih podučiti kako tražiti i vrednovati informacije, prezentirati stečena znanja i zaštititi se na Internetu.

Poveznica na video: https://youtu.be/ITk-U7CGnWk

Poveznica na Prezi prezentaciju: https://prezi.com/1dqsovkmnpjb/drustveno-korisno-ucenje-radionice-informacijske-pismenosti-20162017/

 

Projekt 6: Cronauti

Projekt je realiziran s knjižnicom Dugave. Specifični ciljevi projekta bili su poboljšati znanje osnovnoškolaca o online interaktivnim alatima i zamijeniti tradicionalne alate koje su djeca ranije koristila (kao što su PowerPoint prezentacije) s online alatima koji omogućuju veću interaktivnost u prijenosu multimedijskih poruka (npr. Prezi , SMoR i Mindomo).

Poveznica na video: https://youtu.be/RuLKr0LyfN0

Poveznica na Prezi prezentaciju: https://prezi.com/gcmuad_il2ff/projekt-cronauti-klub-iz-i-i-radionice-multimedijskog-opismenjavanja/?utm_campaign=share&utm_medium=copy

 

Projekt 7: Socijalno uključivanje starijih osoba s rizikom od društvene izolacije

Projekt je realiziran s Obiteljskim domom za starije i nemoćne Smrekar.  Projektni je plan bio izraditi i implementirati radionice informatičke pismenosti u domu za starije osobe, s ciljem pomoći starijim osobama kojima prijeti društvena izolacija.

Stanovnici u domovima za starije osobe pripadaju grupi starijih ljudi koji su u opasnosti od društvene isključenosti zbog nedostatka znanja i nemogućnosti korištenja IKT-a. Projekt je pomogao štićenicima jedne ustanove (doma za starije i nemoćne osobe) da u određenoj mjeri steknu IKT vještine.

Studenti su zaključili da se starije osobe opiru korištenju nove tehnologije iz nekoliko razloga:

  1. a) tjelesni invaliditet (gubitak vida, loša kognitivna funkcija, podrhtavanje ruku ...)
  2. b) mentalna barijera (nelagoda zbog neznanja)
  3. c) nedostatak znanja i iskustva u korištenju novih tehnologija

Međutim, nakon radionica, njihov interes za korištenjem informacijske tehnologije porastao je iz ovih razloga:

  1. a) sposobnost da se upuste u aktivnosti koje ih vesele (kvizovi, online igre ...)
  2. b) bolji i češći kontakt s obiteljima
  3. c) znanje o aktualnim događajima
  4. d) prisjećanje na uspomene kroz pregled digitalnih fotografija
  5. e) druženje i kvalitetnije slobodno vrijeme

Poveznica na video: https://youtu.be/8Jm0TIiaJ6I

Poveznica na Prezi prezentaciju: http://prezi.com/lquzjgtrr3qh/?utm_campaign=share&utm_medium=copy 

 

Projekt 8: Informatičko opismenjavanje tražiteljica azila

Projekt je realiziran s Prihvatilištem za tražitelje azila ''Porin''. Cilj projekta bio je informatičko opismenjavanje tražiteljica azila u Zagrebu, kako bi im se pomoglo u borbi protiv socijalne isključenosti. Informatičko opismenjavanje provedeno je kroz niz radionica u Prihvatilištu za tražitelje azila ''Porin''. Upoznavanjem kultura tražiteljica azila koje su vrlo različite od njihovih vlastitih, studenti su se uspjeli riješiti predrasuda koje su imali na početku projekta, i izvijestili su na kraju projekta da su postali tolerantniji i više svjesni socijalnih problema.

Poveznica na video: https://youtu.be/mrlP9XIhFo8

Poveznica na Prezi prezentaciju: https://prezi.com/s8a06a62wdyq/rad-sa-zenama-iz-prihvatilista-za-trazitelje-azila-porin/?utm_campaign=share&utm_medium=copy