Odjel za kazalište i film Matice hrvatske i
Odsjek za povijest hrvatskog kazališta HAZU
u suradnji s
Odsjekom za komparativnu književnost FFZG
Odsjekom za informacijske i komunikacijske znanosti FFZG
Odsjekom za novinarstvo i medijsku produkciju FPZG

pozivaju na prijavu izlaganja za multidisciplinarni znanstveni skup Hrvatska dramska književnost na filmu i televiziji do 1990. i kritički odjek ekranizacija koji će se održati u velikoj dvorani Matice hrvatske u petak, 2. lipnja 2023.g od 10.00 sati.

Ovaj je znanstveni skup prvi iz serije 4 znanstvena skupa na temu Hrvatska književnost na filmu i televiziji i kritički odjek ekranizacija. Naredna 3 znanstvena skupa održat će se na teme
1. Hrvatska dramska književnost na filmu i televiziji od 1991. i kritički odjek ekranizacija
2. Hrvatska prozna književnost na filmu i televiziji do 1990. i kritički odjek ekranizacija
3. Hrvatska prozna književnost na filmu i televiziji od 1991. i kritički odjek ekranizacija 

Veliki je broj hrvatskih drama i proznih tekstova doživio svoju adaptaciju i ekranizaciju, kao što su npr. drame Miroslava Krleže (Gospoda Glembajevi, U agoniji, Vučjak), Tita Strozzija (Igra u dvoje), Milana Begovića (Pustolov pred vratima), Pere Budaka (Mećava), Fabijana Šovagovića (Sokol ga nije volio), Ive Brešana (Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja)Nina Škrabe (Ne zaboravi me - prema Plavom Božiću), Mate Matišića (Kad mrtvi zapjevaju, Nije kraj - prema dramama Žena bez tijela i Sinovi umiru prvi; Ničiji sin, Svećenikova djeca), Mire Gavrana (Ljubavi Georgea Washingtona, Teško je reći zbogom, Zabranjeno smijanje), te brojna prozna djela (Breza i Svoga tela gospodar Slavka Kolara, Tko pjeva zlo ne misli - prema Dnevniku maloga Perice Vjekoslava Majera, Kiklop te Zagrljaj - prema Rukama Ranka Marinkovića, Prosjaci i sinovi Ivana Raosa, Đuka Begović Ivana Kozarca, Konjanik Ivana Aralice, Svjedoci - prema Ovcama od gipsa Jurice Pavičića, Što je muškarac bez brkova Ante Tomića, Osmi povjerenik Renata Baretića...).

Organizatori pozivaju zainteresirane stručnjake iz područja humanističkih i društvenih znanosti, osobito one iz znanosti o književnosti, teatrologije i filmologije, znanosti o novinarstvu i masovnim medijima te arhivistike (s naglaskom na očuvanje i digitalizaciju filmske, televizijske i novinske arhivske građe) da prijave sudjelovanje najkasnije do 1. listopada 2022. putem online obrasca za prijavu. Za eventualne upite mogu se obratiti predsjedniku organizacijskog odbora Zlatku Vidačkoviću na e-mail adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Sve pristigle prijave razmotrit će Odbor za izbor radova koji će odabrati najbolje predložene teme i o svojoj odluci izvijestiti sve prijavljene sudionike. Radovi izrađeni na temelju priopćenja iznesenih na znanstvenom skupu bit će naknadno objavljeni u posebnom recenziranom zborniku u izdanju Matice hrvatske i HAZU.